autósport

Túlnyerték magukat a magyarok, jön a büntetés

2020.12.12.

Ilyen még nem volt a túraautózás történetében: magyar csapat nyolcból nyolc futamot nyert, emiatt változnak a rajtrács szabályok.

Mogyoródon utcahosszal nyert a M1RA                                                        Forrás: TCR EE

2021-ben hazai pályán kezdheti az évet címvédőként a M1RA csapat, ha jövőre is rajthoz állnak a TCR Eastern Europe sorozatban, ahol idén száz százalékos teljesítménnyel zárták a szezont.

Meg is lesz a következménye, mert dominanciájuk miatt változtatnak a szabályokon, jövőre már lesz fordított rajtrácsos futam. De mi is történt az idei szezonban? Ahogy az összes sportágban és különösen az autós-motoros szakágakban, a TCR-ben is borult a naptár, a Covid alaposan átrendezte a pilóták és csapatok életét, az első hullám idején törölték a tavaszi futamokat.

Aztán jött az enyhülés és több sorozatban is elrajtolhatott a mezőny, ám a szervezés sem volt izgalommentes, hiszen a hosszú járványszünet után egyáltalán nem volt biztos, hogy a pilóták és a korlátozott létszámú csapatok időben eljutnak a pályákra.

Esős szezonzáró a Hungaroringen                                                               Forrás: TCR EE

Kockázatos határátkelések

A kedélyek akkor nyugodhattak meg, amikor a kockázatos, de végül sikeres utazások és határátkelések után mindenki időben megérkezett a bokszokba és rajthoz is állhatott. Nagy ugrás volt ez az ismeretlenbe, hiszen többen is az első futamon ismerkedtek meg versenymérnökeikkel, szerelőikkel, meg az új helyszínekkel.

A lényeg a biztonság volt, amit egész szezonban sikerült megőrizni a mezőnynek, de különösen a M1RA-nak, melynek Hyundai i30 N versenyautóját Dusan Borkovics vezette. A tapasztalt szerb pilóta 2014-ben teljes szezont töltött a WTCC-ben, Japánban másodikként állt a dobogón Gabriele Tarquini és Michelisz Norbert társaságában. A következő évben megnyerte a túraautó Európa-bajnokságot, méghozzá a M1RA csapatvezetőjével, Bári Dáviddal és a csapat több tagjával.

Több kategóriában is taroltak a magyarok

A magyar csapat egyébként teljes szezonban szimultánozott, mert több kategóriában is indult. A Michelisz Norbert és Bári Dávid által alapított M1RA rengeteg kupával zárta a szezont, annak köszönhetően, hogy érdekelt volt a Suzuki Swift Cup Europe és a Magyar Országos Bajnokság futamain. A csapat tagja a tavalyi WTCR világkupa győztes Michelisz Norbert által mentorált 13 éves Bucsi Attila a juniorok között szerzett győzelmével szaporította a kupagyűjteményt, miközben többször is a felnőttek előtt végzett, de a szabályok szerint ott nem kaphatott pontokat.

Bucsi Attila a legfiatalabb bajnok                                                            Forrás: M1RA 

Agyonvasalva is bajnok a M1RA

A TCR Eastern Europe idei sorozatát százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a M1RA, annak ellenére, hogy kiugró eredményeiknek alapján az egész szezont a technikai szabályzatban előírt maximális súllyal teljesítették a BOP és a CW, vagyis a Balance of perfomance és Compensation Weight előírásoknak megfelelően. Mivel a CW-t az időmérőn elért köridőkből számolják a szervezők, a sorozatos pole pozíciók következtében Dusan Borkovics és a versenytársak autói között futamról futamra nőtt a súlykülönbség.

Mindhiába, mert a magyar csapat a vetélytársakénál olykor 110 kilóval nehezített autója agyonvasalva is mindig első lett.

Borkovics nyolcból nyolszor nyert a M1RA csapattal                                    Forrás: TCR EE

Nehezített nyitás a Hungaroringen

A hízókúrás manőverek ellenére is tökéletes lett a szezon mérlege: nyolc futamból minden időmérőt megnyert és minden futamon győzelemre váltotta polepozícióját a magyar M1RA és pilótája, Dusan Borkovics.

Jövőre nehezebb lesz ismételni, mert a 2020-as M1RA dominancia miatt változnak a 2021-es szabályok. A szervező és sorozatot irányító a Krenek Motorsport testülete módosította a hétvégi második futam rajtsorrendjére vonatkozó cikkelyt. Eddig az egyetlen időmérőn minden versenyző leggyorsabb köre alapján állt össze az első futam rajtsorrendje, a kvalifikáción futott második leggyorsabb kör adta a második futam rajtsorrendjét.

Ennek vége, mert 2021-ben a TCR Eastern Europe sorozatban is bevezetik a más szériából ismert fordított rajtrácsot, némi módosítással: az első futam után sorsolással döntik el, hogy az első 6, 7, 8, 9, 10, 11 vagy 12 célba érkező sorrendjét fordítják meg a második futamra.

A Suzukik között is a M1RA pilóta Bucsi Attila nyert                                Forrás: M1RA                        

TCR EASTERN EUROPE, 2021-ES NAPTÁR

április 18.: Hungaroring

május 23.: Spielberg

június 13.: Poznan

július 25.: Grobnik

augusztus 22.: Slovakia Ring

szeptember 4.: Brno

 

M1RA TCR GYŐZELMEK

Dusan Borkovics 10 (TCR Eastern Europe)

Roberto Colciago 3 (TCR International)

Tassi Attila 2 (TCR International)

Michelisz Norbert 1 (TCR International)

Nagy Dániel 1 (TCR Europe)

Luca Engstler 1 (TCR Europe)

Francisco Mora 1 (TCR Europe)További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.08
Angliából lopott autót foglaltak le a rendőrök Békés megyében, a méhkeréki közúti határátkelőhelyen....
2022.08.08
A nagyközönség számára először idén júniusban bemutatott új Peugeot 408 Fastback most a Louvre-Lens....
2022.08.08
Az elmúlt 24 órában négy anyagi kárral végződő úgynevezett vadelütéses balesetekhez riasztották a....
2022.08.08
Nemrég jelentette be a BMW, hogy több funkciót is előfizetéses rendszerben fog kínálni vásárlói....
2022.08.08
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan Michelisz Norbert vasárnap a túraautó-világkupa (WTCR)....
2022.08.08
Az észt versenyző idei második sikerét szerezte, a hazaiak kedvence, Kalle Rovanperä csak 6,8....
2022.08.08
Ráfutásos balesetet rögzítettek az M3-as autópálya kamerái: ha csak kicsit nagyobb követési....
2022.08.08
Meghalt egy motoros vasárnap este a 38-as számú főúton, Nyírtelek közelében történt balesetben,....
2022.08.08
A korhatárok csökkentése ellen kampányol a legrangosabb európai közlekedésbiztonsági szervezet.   ..
2022.08.07
Felelőtlen száguldozás a városban. ..