Alkatrészgyártás

Az Európai Unió jóváhagyta az Audi LED technológiáját

2013.06.20.

Az Audi LED fényszórói ellenőrizhető módon csökkentik az üzemanyag-fogyasztást, amiről az Európai Bizottság egy tanúsítványát állított ki.

A világítási rendszernek rendkívül nagy befolyása van a gépjármú üzemanyag-fogyasztására. A hagyományos halogén egységek például több mint 135 wattot fogyasztanak a tompított fény módban. Összehasonlításként: az Audi LED fényszórói jelentősen jobb energiahatékonysággal működnek és tompított fény módban csupán körülbelül 80 wattot fogyasztanak.

Az Európai Unió Bizottsága megmérte a LED fényszórók által megtakarított üzemanyag mennyiségét, a teszt során a tompított és a távolsági fényszórókat és a rendszámtábla megvilágítását vizsgálta. Az Audi A6 tíz NEDC vezetési cikluson ment keresztül, és ezek során a CO2 kibocsátás kilométerenként több mint egy grammal csökkent. Mindennek eredményeként az Európai Unió Bizottsága a LED fényszórókat hivatalosan is innovatív, a CO2 kibocsátásának csökkenését eredményező technológiának minősítette. Az Audi az első gépjárműgyártó, amely e technológiáért ilyen tanúsítványt kapott.

A LED-ek körülbelül 5,500 Kelvin fok színhőmérséklete a nappali, természetes fényhez hasonló, így kevésbé megterhelő az emberi szem számára.

A LED fényszórók nappali használata 2004-ben az Audi A8 W12-ben mutatkozott be. Ezt követően 2008-ban az R8 sportautók voltak az első autók, amelyek már teljes egészében LED fényszórókkal voltak felszerelve. Ma ez a csúcsminőségű világítási rendszer öt modellsorozatban áll rendelkezésre: az R8, A8, A6, A7 Sportback és az A3-ban.

Az Audi a különböző modellekre teljesen más LED fényszórókat tervez. Az A8 esetében például egységenként 76 fénykibocsátó diódát (LED) használnak. Az Audi A3-ban minden egyes fényszóróban 19 fénykibocsátó dióda működik a tompított fény és a távolsági fényszóró fényének előállításához, melyet egy saját modulban helyet kapott kanyarodó és a rossz időjárás esetén használandó fény, valamint a nappali menetfényt, a helyzetjelzőt és az irányjelzőt magába foglaló fényvezető egészít ki.

Az energiafogyasztás hatékonyságának javításán túl a LED fényszórók nagyobb biztonságot és kényelmet nyújtanak. A LED-ek körülbelül 5,500 Kelvin fok színhőmérséklete a nappali, természetes fényhez hasonló, így kevésbé megterhelő az emberi szem számára. A LED fényszórók nem igényelnek karbantartást és a gépjármű teljes élettartamára szólnak.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..