közlekedésbiztonság

Ki a felelős önvezetéskor?

2022.04.03.

Az Egyesült Királyság vezető jogászai szerint a gyártóknak kell felelősséget vállalniuk az önvezető autó részvételével bekövetkező közúti közlekedési balesetekért.

Az Egyesült Királyság független jogi bizottságainak legfrissebb jelentése egy automatizált járművekkel kapcsolatos új törvény bevezetését javasolja. A javaslat szerint jogszabályi szinten is egyértelműen különbséget kell tenni a járművezetőket csak segítő funkciók, mint például a Tesla Autopilot, és a teljesen önvezető funkciók között. A bizottság javaslata szerint ha egy közlekedési hatóság engedélyezi egy autó forgalomban való részvételét önvezető funkciókkal együtt,  a vezetőülésben ülő személy többé nem tehető felelőssé az autó vezetéséért, miközben az önvezető funkció aktív. Az elképzelés szerint ehelyett az autógyártóra terheli a felelősséget abban az esetben, ha bármi baj történik a jármű részvételével.

A koncepció szerint új jogi elszámoltathatósági rendszert kell létrehozni, mely szerint a vezetőülésben ülő személy többé nem sofőr lenne, hanem „felhasználó”. A felhasználó nem lenne felelősségre vonható olyan szabálysértésekért, amelyek közvetlenül a járművezetési feladatból erednek. A „kvázi sofőrök” így sokféle szabálysértés alól mentesülnének a veszélyes járművezetéstől a sebesség túllépésén át egészen a piros jelzésen való áthajtásig. A felelős felhasználó más járművezetéshez kapcsolódó felad- és hatásköröket tartana meg, például a gépjármű biztosítás menedzselését, a rakomány ellenőrzését és annak biztosítását, vagy például annak felügyeletét, hogy az utasok becsatolják-e a biztonsági öveket. Az Engedélyezett Önvezető Entitás (Authorised Self-Driving Entity - ASDE)tartozna felelősséggel a közlekedésért. Ha a jármű úgy közlekedne, ami emberi vezetés esetén szabálytalanságnak minősülne, egy „belső szabályozó” lépne működésbe, aminek gondoskodnia kell arról, hogy az az eset ne ismétlődjön meg.

 

A vezetéstámogató funkciók bevezetése óta örök dilemma, hogy ki a felelőse a baleseteknek? (kép: ETSC)Előfordulhat, hogy egyes járművek önállóan vezethetnek anélkül, hogy valaki a vezetőülésen ülne. Ebben az esetben a járműben ülők egyszerű utasnak minősülnek. A felelős felhasználó helyett ilyenkor egy engedéllyel rendelkező üzemeltető lenne felelős a jármű közlekedéséért. A szabályozás speciális követelményeket határozna meg a személyszállítási szolgáltatások hozzáférhetőségére, például az idősek és a fogyatékkal élők közlekedésével kapcsolatban. A jogászok biztosítékokat javasolnak annak megakadályozására, hogy a vezetőtámogató funkciókat önvezetőként forgalmazzák. Ezzel tovább csökkenthető az ütközések kockázata, ugyanis a felmérések szerint az emberek jellemzően úgy gondolják, hogy a vezetőtámogató funkció működése közben nem kell az útra figyelniük.

A koncepciót nemrég Egyesült Királyság parlamentje és a skót parlament elé terjesztették. Most rajtuk múlik, hogy eldöntsék, elfogadják-e a bizottságok ajánlásait, és átültetik-e azokat a jogszabályi környezetbe.További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

forrás és kép: ETSC

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.09
Izgalmas csomagot dolgozott ki városi szabadidőjárművéhez a Toyota. A Yaris Cross GR Sport a Toyota....
2022.08.09
A Ferrari 23 555 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Az ok: fékproblémák szinte minden....
2022.08.09
Henry Ford már autógyártás korai éveiben felismerte, a komplexitás nem tesz jót a gyártási....
2022.08.09
Erős növekedés az év első felében: a Porsche AG jelentősen növelte bevételeit és működési profitját....
2022.08.09
Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali....
2022.08.09
A mobilitási piac régóta kacérkodik a cserélhető akkumulátorok gondolatával. A Toyota most....
2022.08.09
Angela Merkel volt német kancellárt az Eurowings repülőgépén fényképezte le telefonjával egy olvasó....
2022.08.08
Az 1-es számú főút 145-ös kilométerszelvényében közlekedett egy török honosságú tehergépkocsi....
2022.08.08
Egy rossz döntés örökre megváltoztatja az életet – a megrázó kisfilm egy olyan képzelt esetet mutat....
2022.08.08
A Porsche bővíteni szeretné stratégiai e-bike (elektromos kerékpár) elkötelezettségét. Ennek....