téligumi

Kötelező, vagy csak ajánlott? Téli gumiabroncsok Európában: itt a lista, friss adatokkal

2022.12.16.

Utazás előtt ismernünk kell, hogy az adott országban melyek az aktuális rendeletek.

 

Évről évre egyre több európai ország vezeti be az M+S jelöléssel ellátott gumiabroncsokra vonatkozó kötelezettséget a hidegebb hónapokban (M – Mud = sár, S – Snow= hó). Az egyes államokban érvényes szabályok ismerete hasznos a biztonságos közlekedéshez és a büntetések elkerüléséhez. Íme, egy áttekintés arról, hogyan szabályozzák a különböző európai országok a téli vezetést.

Magyarország

Nem kötelező a téli gumiabroncsok használata.

Bizonyos (táblákkal kiemelt) területeken kötelező lehet a hólánc használata legalább a hajtott tengelyen.

A szöges gumiabroncsok használata közúton tilos.

Albánia

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező, de november 1. és április 30. között kötelező a hólánc a csomagtartóban.

Ausztria

November 1. és április 15. között a járműveket téli gumiabroncsokkal kell felszerelni, ha az időjárási körülmények ezt megkövetelik. Ezeket a gumiabroncsokat minden kerékre fel kell szerelni, ha az utakat hó vagy jég borítja. A gumiabroncsok minimális profilmélysége legalább 4 mm kell, hogy legyen.

Az egész évszakos gumiabroncsok csak akkor használhatók téli gumiabroncsként, ha "M+S", "M.S." vagy "M&S" jelölést viselnek, vagy ha a gumiabroncsot hópehely szimbólummal is jelölték.

A szegecselt gumiabroncsok csak október 1. és május 31. között használhatók, bár a speciális helyi rendeletek meghosszabbíthatják ezt az időszakot. Ezeket minden kerékre, valamint a pótkocsira is fel kell szerelni. A szöges gumikkal felszerelt járművekre különleges sebességkorlátozások vonatkoznak (80 km/h lakott területen kívül, 100 km/h autópályán) és hátul kötelező a "szöges gumik" feliratot feltüntetni.

Hólánc használata megengedett, ha az út folyamatosan hó vagy jég alatt van. Szélsőséges körülmények között a hatóságok előírhatják, hogy a gépkocsikat hólánccal kell felszerelni a meghajtó kerekekre. Az ajánlott maximális sebesség ekkor 40 km/h.

Belgium

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező, téli körülmények között azonban ajánlott, legalább 4 mm-es profilmélységgel.

Bulgária

November 15. és március 1. között kötelező az M+S jelöléssel és 3PMSF (egy stilizált három csúcsú hegy és hópehely szimbólum, azaz Three-Peak-Mountain with Snowflake) vagy a legalább 4 mm-es profillal rendelkező nyári gumiabroncsok használata hólánccal.

A szegecses gumiabroncsok nem engedélyezettek.

Hólánc használata csak akkor megengedett, ha az időjárási körülmények ezt megkövetelik.

Ciprus

Nem kötelező a téli gumiabroncsok használata.

Csehország

November 1. és március 31. között a járműveket téli gumiabroncsokkal kell felszerelni, ha az úton tartósan hó vagy jég van, vagy ha az időjárási viszonyok alapján feltételezhető, hogy ilyen réteg keletkezhet az úton.

A téli gumiabroncsnak minősülő futófelület mélysége min. 4 mm; 3500 kg-nál nagyobb tömegű járművek esetében a futófelület mélysége 6 mm.

A szegecselt gumiabroncsok nem engedélyezettek.

Dánia

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező, téli körülmények között azonban ajánlott, legalább 3 mm-es profilmélységgel.

A szöges gumiabroncsok november 1. és április 15. között engedélyezettek. Ha ilyen gumiabroncsokat használnak, azokat mind a négy kerékre fel kell szerelni.

Egyesült Királyság

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező, téli körülmények között, 7°C alatt azonban ajánlott.

A hólánc és a szöges gumiabroncs csak havas vagy jeges utakon engedélyezett.

Észtország

December 1-jétől március 1-jéig kötelező a legalább 3 mm profilmélységű M+S téli gumiabroncsok használata.

Kivételes út- és időjárási körülmények között október 15. és március 31. között megengedett a szöges gumiabroncsok használata.

Finnország

A téli gumiabroncsokat november 1. és március 31. között kell használni.

A 3,5 tonna alatti járművek esetében a futófelület mélységének legalább 3 mm-nek kell lennie. Havas, latyakos utak esetén a téli gumiabroncsok profilmélységének legalább 5 mm-nek kell lennie.

A szegecselt gumiabroncsok november 1. és március 31. között, valamint más időszakokban is használhatók, ha az időjárási vagy útfelületi viszonyok ezt megkövetelik.

Franciaország

Tavaly november 1-jétől új szabályok vonatkoznak a téli felszerelésekre. A két új közúti jelzőtábla által meghatározott területeken november 1-jétől március 31-ig kötelező a téli gumiabroncsok vagy azzal egyenértékű felszerelések használata.

Ez a szabály 34 megyében érvényes: (Ain (01), Allier (03), Alpes-de-Haute-Provence (04), Hautes-Alpes (05), Alpes-Maritimes (06), Ardèche (07), Ariège (09), Aude (11), Aveyron (12), Cantal (15), Doubs (25), Drôme (26), Haute-Garonne (31), Isère (38), Jura (39), Loire (42), Haute-Loire (43), Lozère (48), Moselle (57), Puy-de-Dôme (63), Pyrénées-Atlantiques (64), Hautes-Pyrénées (65), Pyrénées-Orientales (66), Bas-Rhin (67), Haut-Rhin (68), Rhône (69), Haute-Saône (70), Savoie (73), Haute-Savoie (74), Tarn (81), Var (83), Vaucluse (84), Vosges (88) et Territoire de Belfort (90)). Az autósoknak a "préfectures" (helyi közigazgatás) honlapjain (franciául) kell tájékozódniuk, mielőtt ezeken a területeken vezetnének.

Háromféle felszerelés engedélyezett:

-Négy téli gumiabroncs, "3PMSF" és/vagy "M.S"/"M+S"/"M&S" minősítéssel (2024. november 1-jétől a téli gumiabroncsoknak "3PMSF" ÉS "M.S"/"M+S"/"M&S" minősítéssel kell rendelkezniük).

-Négy "3PMSF" tanúsítvánnyal rendelkező "teljes évszakos" gumiabroncs.

-Legalább két meghajtott kerékhez levehető csúszásgátló eszközök, például láncok.

Görögország

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező. Lánc használata csak havas utakon megengedett.

Hollandia

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező. A szöges gumik és a hóláncok használata nem megengedett.

Horvátország

November 15-től április 15-ig kötelező a legalább 4 mm profilmélységű M+S téli gumiabroncsok felszerelése. Vagy láncok hó esetén.

Írország

A téli gumiabroncsokra vonatkozóan nincsenek különleges követelmények.

A szöges gumikat azonban Írországban csak jégen vagy tömör havon szabad használni.

Izland

A téli gumiabroncsok Izlandon nem szigorúan kötelezőek semmilyen időszakban. Az izlandi jogban azonban van egy általános záradék, amely szerint a járművezető felelős azért, hogy a körülményeknek megfelelő és megfelelő gumiabroncsokkal közlekedjen.

A téli időszakban (november 1. és április 14. között) az abroncsoknak legalább 3 mm-es menetmélységgel kell rendelkezniük.

Az év egy részében engedélyezett a szöges gumiabroncsok használata.

Hóláncok használata tilos olyan körülmények között, amikor azok kárt okozhatnak az utakban.

Lengyelország

A téli gumiabroncsok használatát nem írja elő a törvény, de a téli időszakban erősen ajánlott téli gumiabroncsokat használni.

Érdemes megemlíteni, hogy a téli gumiabroncsokra való áttérés elmulasztását a biztosító súlyos gondatlanságnak minősítheti és megnehezítheti a kártérítési igényt baleset esetén.

Havas vagy jeges utakon engedélyezett a hólánc használata. Bizonyos területeken kötelező lehet, ha közlekedési tábla előírja.

A szöges gumiabroncsok szigorúan tilosak.

Lettország

A legalább 4 mm profilmélységű M+S téli gumiabroncsok használata december 1. és március 1. között kötelező. A láncok használhatók, ha hó van az úton. A szegecselt gumiabroncsok október 1. és május 1. között engedélyezettek.

Litvánia

Az M+S jelöléssel ellátott és legalább 3 mm profilmélységű gumiabroncsok november 10-től április 1-jéig kötelezőek. Vagy láncok hó esetén.

December 1. és március 1. között a motorkerékpároknak is kötelező a téli gumiabroncsok használata.

Április 10. és november 1. között nem engedélyezett a szöges gumiabroncsok használata.

Luxemburg

Október 30. és március 30. között téli körülmények között, például hó, fagy vagy jég esetén a járműveknek M+S jelzéssel ellátott gumiabroncsokkal kell rendelkezniük. Ha az útfelületen hó vagy jég van, láncokat lehet felszerelni.

Málta

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező.

Észak-Macedónia

Az M+S jelzésű téli gumiabroncsokat (legalább 1,6 mm profillal a 3,5 tonna alatti járművek esetében) november 15. és március 15. között a városokon kívül fel kell szerelni.

Montenegró

Az M+S jelzésű téli gumiabroncsokat csak városokon kívül kell használni november 15. és március 1. között.

Németország

A német szabályozás nem határoz meg minimális hőmérsékletet vagy konkrét időszakot, amikor a járműveket téli gumiabroncsokkal kell felszerelni. A vezetőknek az időjárási körülményekhez kell igazítaniuk a gumiabroncsokat. A téli gumiabroncsok kötelezőek fekete jég, tömör hó, latyak és fagy esetén.

A téli gumiabroncsoknak legalább 1,6 mm profilmélységűnek kell lenniük. Mind a 4 kerékre fel kell szerelni őket.

A motorkerékpárok esetében a téli gumiabroncsok nem kötelezőek.

A 2017. december 31. után gyártott téli gumiabroncsokon fel kell tüntetni az alpesi szimbólumot (hegy hópehellyel). A 2017. december 31. előtt gyártott M + S gumiabroncsok 2024. szeptember 30-ig használhatók. Ezt követően csak az alpesi szimbólummal ellátott gumiabroncsok használhatók.

Norvégia

Norvégiában nem kötelező téli gumikkal közlekedni. A gumiabroncsok típusát azonban mindig az időjárási körülményekhez kell igazítani. Ezért úgy tekinthető, hogy Norvégiában a téli szezonban többé-kevésbé kötelező téli gumival közlekedni.

A 3,5 tonnánál nagyobb járműveknek viszont a téli gumiabroncsok használata november 15. és március 31. között kötelező.

November 1-jétől (vagy október 15-től Észak-Norvégiában) a járművezetők szöges gumikkal is közlekedhetnek. A szöges gumiabroncsok a húsvétvasárnapot követő első vasárnapig (illetve május 1-ig Észak-Norvégiban) engedélyezettek.

Olaszország

A téli gumiabroncsok (M+S, M&S, MS, M-S) november 15-től április 15-ig kötelezőek. A gumiabroncs-csere mindenki számára kötelező, kivéve, ha a jármű négyévszakos gumiabroncsokkal van felszerelve.

Portugália

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező.

Románia

A téli gumiabroncsok kötelezőek a hóval vagy jéggel borított utakon. Ezeket a gumiabroncsokat minden kerékre fel kell szerelni. A gumiabroncsokon az M+S vagy M&S jelzést kell feltüntetni. A téli gumiabroncsoknak legalább 1,6 mm profilmélységűnek kell lenniük.

A hóval vagy jéggel borított közutakon engedélyezettek a szegecselt gumiabroncsok, de ezeknek homologizáltnak kell lenniük.

Spanyolország

A téli gumiabroncsok vagy hóláncok csak külön hatósági rendelet vagy külön közúti jelzés esetén kötelezőek.

A szegecselt gumiabroncsok engedélyezettek.

Svájc

A téli gumiabroncsok használata nem kötelező, de ajánlott októbertől áprilisig. A láncok csak hó vagy jég esetén használhatók.

Svédország

December 1-jétől március 31-ig kötelező a 3PMSF jelöléssel és 2024. november 30-ig az M+S szimbólummal ellátott téli gumiabroncsok használata.

A futófelület mélységének legalább 3 mm-nek kell lennie.

A szöges gumiabroncsok október 1. és április 15. között, vagy ha téli útviszonyok uralkodnak vagy várhatóak, engedélyezettek.

Szerbia

November 1. és április 1. között a lakott területeken kívül kötelező az M+S téli gumiabroncsok használata, legalább 4 mm profilmélységgel vagy lánccal.

Szlovákia

Ha az időjárási körülmények úgy kívánják, amikor az utakat összefüggő hó vagy jég borítja, a téli gumiabroncsok használata kötelező a járművek a 3,5 tonnánál kisebb járművek esetében.

A 3,5 tonnánál nagyobb teherautók és az autóbuszok számára november 15. és március 31. között, valamint, ha az időjárási körülmények úgy kívánják, a téli gumiabroncsok használata törvényileg kötelező.

Szlovénia

November 15. és március 15. között, valamint, ha hó van az utakon, az M+S vagy 3PMSF téli gumiabroncsok használata kötelező. Alternatívaként használhat nyári gumiabroncsokat hólánccal legalább a hajtott kerekeken. Ehhez minimum 3 mm-es profilmélységre van szükség.

Törökország

M+S vagy 3PMSF téli gumiabroncsok használata kötelező december 1. és április 1. között.

A láncok felszerelhetők, ha az útfelületet hó borítja.

A szöges abroncsok használata tilos.

Összeállításunk a sicurauto.it 2022. november 8-án és az europe-consommateurs.eu november 11-én és az ilgiorno.it november 15-én frissített adatai alapján készült.

És hogy ez mennyire nem felesleges felhajtás, kiderül egy korábbi cikkünkből:

https://www.autoszektor.hu/hu/content/anyukam-erteni-fogja-kell-ide-teli...

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
Modellfrissítést kapott a cseh gyártó legnépszerűbb modellje, a külső mellett a belső sem maradt....
2024.02.23
Az MG Motor Hungary alig ünnepelte meg első születésnapját Magyarországon, máris újabb mérföldkőhöz....
2024.02.23
A heves havazás fennakadásokat és forgalmi dugókat okoz Tirol útjain – írja az osztrák....
2024.02.23
Már hivatalos képeken látható a BYD prémium almárkájának karcsú szedánja, ami döbbenetesen erős....
2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....