Porsche AG

A minisztert hóban is meg kell autóztatni – egy Porsche kép története

2024.04.15.

Miért áll egy kihegyezett versenyautó egy hófödte versenypályán, és miért sorakoznak mögötte rendőrautók? Kedves sztori a Porsche történelméből.

Ha belegondolok is beleborzongok, hogy milyen archívummal rendelkezhet a Porsche. Nincs olyan hét, hogy ne hallanék egy újabb elképesztő történetet a márkáról, pedig már így is az egyik legnagyobb múltú, legösszetettebb márka, amit ismerek. Most éppen egy olyan kép jött velem szembe a Porsche Museum Facebook oldalán, amin egy Porsche 917/10 interszériás sportautó áll egy hóval fedett versenypályán. Mégis mi a fene történik itt? Aki már látott, vagy hallott ilyen hátsókerekes bestiát, annak van elképzelése, hogy mennyire nehéz volt vezetni őket még száraz körülmények között is, nemhogy hóban. Ha valahova, hát havas útra nem valóak a test szélességű slick gumival szerelt, az amerikai Can-Am sorozatban is használt versenyautók.

A képen épp Willi Kauhsen száll ki sárga 917/10-es Porsche versenyautójából. A hóval fedett Nürburgring rajtvonalán. Miközben egy sor Mercedes-Benz (vagy ahogy a Porsche hívja, „egy másik sváb márka autói”) gördül be a háttérben. Van köztük rendőrautó és protokoll autó is. Nem véletlenül. Az egyikben ugyanis Dr. Gustav Heinemann utazik, a Német Szövetségi Köztársaság harmadik elnöke. 1973 április 3-át írunk, két nappal vagyunk az Interszéria évadnyitó futama után. Heinemann elnökúr ekkor már 74 éves volt és minden vágya volt egyszer átélni egy igazán gyors autó élményét. Mi több, egészen specifikus kérése volt: a 12 hengeres, kb. 1000 lóerős Porsche 917/10-es kabinjában húzná ki ezt a tételt a bakancslistájáról.

Egyetlen bökkenő volt csupán: a kitűzött időpontra lehullott a hó a Nürburgring aszfaltjára – az Eiffel-hegység időjárása ugyanis híres kiszámíthatatlanságáról. Ugyanakkor rendkívül sok előkészítő munkát igényelt a szervezést. A teljes versenycsapaton kiterjedt biztonsági ellenőrzést végeztek. A versenypálya teljes hosszán felfegyverzett rendőrök várakoztak, hogy minden potenciális fenyegést észleljenek. Szóval az eseménynek MEG KELLETT TÖRTÉNNIE! Úgyhogy Heinemann beült a versenypilóta melletti ülésbe, természetesen öltönyben és kabátban, majd becsatolták. Kauhsen előtte két nappal nyert itt versenyt, szóval az elnök úr a lehető legnagyobb biztonságban volt, annak ellenére is, hogy a pilóta, bár óvatos volt, azért egyáltalán nem mondható, hogy lassan ment volna körbe a pályán.

Az egyik kanyarban, amikor épp egy rendőrautót kerültek meg, a 917/10-es megpördült a tengelye körül, de csakhamar továbbhaladtak, hogy befejezzék a kört. Az elnökúrt állítólag még így is elárasztotta az adrenalin és még sokáig emlegette az élményt. Sajnos erősen korlátozták az esemény alatt készült fotók elérhetőségét, így mindössze egyetlen fotó maradt fenn a nem hétköznapi eseményről, és azon sem szerepel Heinemann. Minden esetre így is elképesztő látvány havasan látni egy ilyen kihegyezett versenyautót, egy hófehér versenypályán.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..