előfizetés

Nem biztos, hogy működni fog a funkciókra való előfizetés rendszere

2022.08.08.

Nemrég jelentette be a BMW, hogy több funkciót is előfizetéses rendszerben fog kínálni vásárlói számára. 

A legtöbb gyártónak minden bizonnyal benne van a stratégiai tervében, hogy néhány éven belül több milliárdnyi nyereséget termeljen a digitális szolgáltatások értékesítéséből. Ez nem teljesen új, mivel a GM 1995-ben indította útjára az OnStart, és most azt állítja, hogy 4,2 millió fizető ügyfele 2 milliárd dollár bevételt generál 70%-os haszonkulcs mellett.

A technológia leginkább a Tesla Model S 2012-es bemutatása kezdett el közismertté válni, de csak a közelmúltban került be a fősodorba olyan viszonylag megfizethető opciókkal, mint az ülésfűtés, az „okosabb” lámpa és a parkolássegítő. . A különböző gyártók a bevezetés különböző szakaszaiban vannak, részben azzal függ össze, hogy járműarchitektúrájuk lehetővé teszi-e a szoftver biztonságos letöltését, és ezt követően a sofőr hozzáférhet-e a funkcióhoz.

A BMW a nemrég jelentette be Connected Drive ajánlatát az Egyesült Királyságban, és az elérhető opciók között szerepelnek a fűtött ülések havi 15 font áron. Különböző feltételek állnak rendelkezésre, beleértve a korlátozott egy hónapos próbaidőszakot, egy évet, három évet és korlátlan időt. Ez a korábbi ajánlatuk bővítése, amely lehetővé tette olyan funkciók tartós hozzáadását, mint az adaptív sebességtartó automatika és az adaptív felfüggesztés.

Az autók utólagos, interneten keresztül történő extrázása nem feltétlenül különbözik nagyban attól, amihez már hozzászoktunk. További funkciókat vásárolunk például már meglévő számítógépes szoftverekhez, alkalmazásokat vásárolunk, amiket a telefonunkon futtatunk és sokan játékokban is fizetnek azért, hogy új képességeket szerezzenek meg. Az autó funkcióinak bővítése hasonló, csak szélesebb spektrumon választhatunk extrákat.

Vannak olyanok, mint például a navigációhoz egy frissített térképadatbázis, amely egy szoftverblokkot egy újabb verzióra cserél, amiért a gyártó feltehetően plusz licencdíjat fizetett, így ésszerűen elvárhatja, hogy ezt fizesse meg a vásárló. Más funkciók, mint például az adaptív sebességtartó automatika használhatnak olyan érzékelőket és rendszereket, amelyek már az autóba vannak telepítve, de a letöltött vagy feloldott kiegészítő szoftverek ezeket más módon kapcsolják össze, hogy biztosítsák az új funkciót.

Bár a trend terjedése gyakorlatilag megálílthatatlan, elég sok nyitott kérdés van még. Leginkább az, hogy vajon mit szólnak majd az ügyfelek? Nem érzik magukat átverve, hogy a funkciókhoz szükséges eszközök ott vannak az autóban, csak nem férnek hozzájuk?

Még akkor is vannak komplikációk, ha az emberek hajlandóak lesznek utólagosan funkciókat aktiválni valamilyen időtartamra. Ha az autó lízingelt vagy céges autó, akkor a sofőr szabadon hozzáadhat funkciókat anélkül, hogy előzetesen engedélyt kérne? Mi történik, ha az autó gazdát cserél vagy roncstelepre kerül egy baleset után? Hogyan néz ki az árazás, mennyivel lesz drágább a bérlés, mint a vásárlás?

A kereskedőknek jutalékot kell-e kapniuk az interneten keresztüli értékesítésért, még akkor is, ha nem vesznek részt közvetlenül a vásárlásban, ahogy azt egyes gyártók javasolják? Nemcsak az ügyfeleknek kell módosítaniuk gondolkodásukat, hanem mindenkinek, aki az autók értékesítésében vagy szervizelésében részt vesz az életciklusuk során.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.30
Lengyelországban, Poznanban rendezik a Swift Cup Europe idényzáró versenyhétvégéjét szeptember 30.....
2022.09.30
Komolyan elgondolkoztató az Európai Unió ideológiavezérelt működése: megszavazták, hogy férfiak is....
2022.09.30
Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél....
2022.09.30
A lényegi kérdések a hétvégén eldőltek: Kiss Norbert negyedszer is kamion Európa-bajnok, a....
2022.09.30
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított....
2022.09.30
A háború elől Ukrajnából elmenekülteknek 24 óra elteltével újra jegyet kell venniük – írja az....
2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....