BMW ix

Színváltós prototípus a BMW-től

2022.01.15.

Csak gondolj bele: követsz egy szürke BMW iX-et a budapesti forgalomban, egy pillanatra félrenézel, és mire visszapillantasz már egy fehér autó halad előtted. 

Már gőzerővel folyik a las vegasi CES, nemzetközi technológiai kiállítás, ami mostanra az autógyártók bemutató helyszíne is lett. No, nem elsősorban új modellek debütálnak, hanem olyan technológiák, amik megváltoztathatják az autózás jövőjét. Nem véletlen, hogy itt mutatta be először még kezdetleges, ám annál látványosabb színváltoztató autóját a BMW. Nagyot ment a videó az interneten, ahol egy BMW iX, még a pavilon előtt módosítja át pillanatok alatt szürkéről fehérre a fényezését, majd különböző hullámokat rajzol ki a kasznin.

Rögtön két ilyen E ink prototípust is magával hozott a bajor gyár, csak a biztonság kedvéért, amiknek a külső fényezése a hangulatunkhoz igazodva tud változni. Ugyanakkor villanyautóról lévén szó, még fontosabb talán, hogy a hatótávon segíthet egy jobb fényvisszaverő tulajdonsággal bíró fényezés nyáron, és egy jobb hőmérséklet elnyelő szín télen. A gyors színváltoztatást elektroforézissel érték el, ahol a töltött részecskék elektromos erők hatására vándorolnak, így amelyik szín részecskéi vannak felül, olyan színű lesz a kaszni. Leginkább egy e-bookhoz hasonlítható a működése, ami hasonló módszerrel jelenít meg karaktereket.

Állítólag meglehetősen kevés energiát igényel a folyamat, így az akkumulátor kapacitását nem módosítja érdemben egy villanyautó esetében. Noha érdemes megjegyezni a technológia nevét, egyelőre nem sok esély van rá, hogy sorozatgyártásba kerülne egy ilyen fényezésű autó. Egyelőre valószínűleg egy költséges mutatványról szó, ráadásul még nem is mondható kiforrottnak az alkalmazása. Ami még fontosabb talán, hogy a forgalmiba bejegyzett autófényezést módosítani sem túl szerencsés, tehát egy hasonló technológia alkalmazása jogi kérdéseket is felvetne.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.20
Változóban az orosz autótolvajok ízlése. A legnagyobb biztosítótársaság, az AlfaStrahovanyije a....
2022.01.20
Személygépkocsikat és napelemeket kapott három cégtől az Ökumenikus Segélyszervezet - írja az MTI. ..
2022.01.20
Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán....
2022.01.20
A Volánbusz jármű-fiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több....
2022.01.20
A karácsonyi különkiadást érdemes végignézni! 2 csapat. Egy kis Polski. 3 feladat. Nagyon izgalmas....
2022.01.20
Íme, egy angol felmérés - sok meglepetéssel. ..
2022.01.20
Negyedével nőtt tavaly a félvezetőipari ágazat forgalma globálisan a Gartner piackutató vállalat....
2022.01.20
A Pest megyei rendőrök az elmúlt napokban az M0 autóúton tevékenykedtek, két horrorkaravánt is....
2022.01.20
A Volkswagen autógyártó 2021-ben lényegesen több járművet tudott eladni az Egyesült Államokban,....
2022.01.19
Eltűnő kategóriák, halálra ítélt topmodellek? Hihetetlen, de egyre népesebb a mezőny. ..