biztonság

A Te autód hogy törik?

2018.10.02.

A Töréstesztek világában című cikksorozatunk a karosszéria történelmi fejlődése és a járműiparban használatos felépítményanyagok után újabb izgalmas állomásához érkezett.

Biztonság? A többség vajon mitől gondolja biztonságosnak autóját? Tudja, mit választ, mibe ül bele? Egy meredek orrkiképzés egy tekintélyt parancsoló első fényszóróval elég ahhoz, hogy elpusztíthatatlannak érezzük négykerekűnket és benne magunkat? Elég, ha van benne légzsák? Sokaknak igen. A tévhitek mellett anyagi okokból is fakadhat az alacsonyabb szintű védelem: egy régi autónál hatványozottabban okosabb és erősebb egy modern autó karosszériája.

Honda Civic 2017. Fotó: Boron Extrication

Európában az Euro NCAP már évek óta megvizsgálja a gyártók termékeit. Pár éve újítottak a metóduson, amely bizonyos szempontból még mindig megengedőbb az amerikai módszerek egyikénél. A szervezet az 5-ből 3 csillagnál határozta meg a minimumot, amelyet forgalmazható autónak hoznia kell.

A fél- és teljes átfedéses teszten a becsapódási sebesség, az akadály deformálódása és a vizsgált utasbábuk vonatkozásában történtek újítások azt követően, hogy több éves átlagban már minden jármű a legjobb minősítéseket zsebelte be, holott szükséges volt a teszt modernizálása, valósághűbb követelmények felállítása. A hátsó üléssorral például sokáig nem törődtek. Szigorúan vették a babákra és gyermekekre vonatkozó szabályokat a vizsgálat során, de ezen bábuk mindvégig gyerekülésben voltak. Immáron a frontális, teljes átfedéses ütközésnél vizsgálják egy tinédzser méretű utasbábura ható erőket is, vagyis az első légzsákok csillapító hatásától mentesen mérik a gyorsulási értékeket a második sorban.

Az Euro NCAP 40%-os átfedésű, frontális töréstesztje 64 km/órás sebességgel zajlik. Az akadály deformálódásra képes. A teljes átfedéses frontális teszten tömör fallal találkozik az autó 50 km/órás sebességgel. A második leggyakoribb halált okozó terület következik az oldalsó vizsgálattal. Ekkor egy több mint 500 kg-os, 50 km/órás sebességű mobil akadály csapódik az autó oldalába. Végül a leggyilkosabb, az oszlopteszt zárja a sort, amely során 32 km/órás sebességnél törik derékba a járművet.

A szervezet vizsgálja egyebek mellett az aktív és passzív biztonsági rendszerek működését is (automatikus vészfékező rendszer), vagyis például a légzsákok korrekt működése (nyitási pillanat, összeesési idő, pozíció) mellett a városi vészfékező rendszert és az ESP-t is minden alkalommal próbára teszik. A ráfutásos baleseteknél a vétlen autóban utazók gyakorta szenvednek komoly nyaksérülést, így az ülések és a fejtámlák kialakítását is ellenőrzik. A forgalom többi résztvevőjére is gondolnak, nevezetesen a gyalogosokra, a lökhárítót, a hűtőmaszkot, a lámpatesteket és a motorháztetőt is nézik egy esetleges elütést szimulálva.

A légzsákokra és a gyerekülések szakszerű beszerelésére figyelmeztető címkék, illetve utóbbi esetben rögzítési pontok is számítanak. A kikapcsolható utasoldali légzsák hasznos a mindennapokban, amikor babát szállítunk kosarában a J1-ben. Ekkor kötelező deaktiválni a körülbelül 200 km/órás sebességgel kinyíló légzsákot.

A töréstesztekkel kapcsolatos általános kérdések köré tartozik a járművek mérete és tömege. Általánosságban elmondható, hogy számít az utas és az autó vége közötti távolság: a nagyobb energiaelnyelési útvonal kedvezőbb mértékű lassulást eredményez, így az utastérben lévő testekre kevésbé hat megterhelően egy becsapódás. Ne feledjük, egy dolog az utascella stabilitása, és egy másik az, hogy belső szerveink képesek kiszakadni helyükről. Nem kell „annyira összetört” autót látni ahhoz, hogy utasa ne élje túl a kontaktot. Nem az acélminőség, a szakítószilárdság, a geometria vagy a passzív rendszerek jelentik a korlátot, hanem a testünk. Ezek összehangolt működése egytől-egyig fontos, de egy bizonyos határon túl csodával lehet túlélni egy adott ütközést.

A jármű-jármű közötti ütközéskor meghatározó tényező a tömeg. A nagyobb tömegű jármű utasai nagyobb biztonságban vannak, mint a kisautóban lévők, ugyanis utóbbiak a lassulás mellé egy ellentolást is kapnak pluszban a kontakt túloldaláról, így kedvezőtlenebb nagyságú erők hatnak rájuk egy frontális ütközés során. De amint akadály (pl. fal) és autó találkozik, a nagyobb tömegű jármű előnye elvész. A saját maga tömegéből adódóan nagyobb mozgási energiát vázszerkezetének kell felemésztenie, vagyis arányaiban erősebb struktúrával is kell rendelkeznie.

Éppen ezért óvatosan kell bánni az 5 csillagos minősítésekkel és a nagy négykerekűekbe vetett töretlen hittel, mert például egy masszív fa bármely járművet képes zavarba hozni. A kisautókban utazóknak pedig kár félniük, a legújabbak elég jó biztonsági szintet képviselnek ebben a kategóriában. A Töréstesztek világában című cikksorozat következő részében további ínyencségek közül válogatunk.

Fotók: euroncap.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.24
Németország Szövetségi Kormánya kritikus régiónak nyilvánította Győr-Moson-Sopron megyét a....
2020.09.23
Előrebocsátom, sosem vezettem korábban Skodát, a családban nem volt senkinek. A volt munkahelyemen....
2020.09.23
Kutasi Károly Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.23
Gigantikus nagyságrendű kormányzati megrendelést kapott az AvtoVAZ. Az orosz hatóságok 15 ezer....
2020.09.23
Hernád térségében több gépjármű ütközött egymásnak, az érintett útszakaszon a mentés és a....
2020.09.23
- Vitaindító dokumentumot készített a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a budapesti aktív és....
2020.09.23
- A budapesti hajózás kétszáz évére emlékezik a Közlekedési Múzeum, a Vigadó tér közelében álló....
2020.09.23
A Renault sportos és dinamikus SUV kupéja különböző vezetéstámogató technológiákkal gazdagon....
2020.09.23
Tehergépkocsival letért az úttestről, miközben jelzőtáblának hajtott, majd egy beton kocsibejárónak....
2020.09.23
Folytatjuk hazai körképünket a járműjavító vállalkozásokról ..