Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Közlekedési játékok otthonra | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Közlekedési játékok otthonra

2020.03.29.

Nem kell kimozdulni ahhoz, hogy a biztonságos közlekedéshez szükséges készségeket és ismereteket játékosan megtanulja a gyerek.

A szabályos és biztonságos közlekedésre már egészen kicsi korban tanítgathatjuk a gyerekeket, persze ne a KRESZ-könyvet vegyük elő, hanem törekedjünk arra, hogy játékos formában, észrevétlenül sajátítsák el a fontos ismereteket. Bár a közlekedős játékok jó része kint a szabadban, játszótéren vagy a gyerekekre szabott KRESZ-pályán zajlik, a koronavírus-járvány miatt most inkább maradjunk otthon, legfeljebb az udvarra tudunk kimenni, már akinek van udvara. Ezért mutatunk néhány olyan játékot, amelyekkel otthon, játékosan taníthatjuk meg az óvodás és kisiskolás gyerekeknek a közlekedés alapjait.

Otthon is lehet játékosan tanulni a közlekedés alapjait

Milyen tábla vagyok?

A játék előtt készítsünk közlekedési táblákat a gyerekekkel. A megrajzolt táblákra pántot erősítünk, majd a fejükre tesszük úgy, hogy a viselője ne láthassa, milyen tábla van a fején. Egymásét azonban láthatják. Ezután kérdéseket tesznek fel a saját jelzőtáblájukkal kapcsolatban. Például: kék vagyok? Kerek vagyok? Veszélyt jelzek? Tiltok valamit?

Színek és formák

Készítsünk különböző színű parkolókat vagy garázsokat a játékautóknak. Elég színes ragasztószalagokkal jelölni a parkolókat a szőnyegen, de akár kartonpapírból is építhetünk garázsokat. A feladat az, hogy az autóknak a színüknek megfelelő helyre kell beparkolniuk. Ennek a játéknak a rokona, amikor különböző formákat – például kört, négyzetet, háromszöget – ragasztunk az autókra, és azok szerint kell megtalálniuk a megfelelő garázst. 

Rámpás gurítós

Készítsünk kartondobozból egy rámpát, majd próbáljuk ki, hogyan gurulnak le rajta a különböző autók a legkisebbektől egészen a teherautókig. Kicsit távolabb a rámpától építhetünk egy célkaput is, így az lesz a feladat, hogy a gyerekek beletaláljanak a járművekkel a célba.

Csak a fantáziánk szab határt, mit csinálunk a játékautókkal

A rámpát beboríthatjuk mindenféle anyaggal is – nejlonnal, alufóliával, buborékos fóliával, textillel –, és megnézhetjük, hogyan viselkednek az autók a különböző „útviszonyok” között. 

Szituációs játékok

Bármilyen közlekedési helyzetet eljátszhatunk, csak a fantáziánk szab határt, a gyerekek pedig több közlekedő szemszögéből is átélhetik ugyanazt a helyzetet. Játsszuk el például a zebrán átkelést először gyalogosként, aztán úgy, mintha autót vezetnénk, és nekünk kell figyelnünk a járókelőkre. De kipróbálhatjuk, hogyan kell tömegközlekedéssel utazni, és akár a buszsofőr bőrébe is belebújhatunk. 

Légy látható a biciklin!

A frissen mosott – vagy éppen a szennyes – ruhák szortírozásába a gyerekeket is be lehet vonni, ráadásul közben azt is megtanulhatják, hogy milyen fontos a láthatóság a kerékpáron. Válogassuk szét a világos és a sötét ruhadarabokat, ha vannak kimondottan élénk színűek, azokat külön is pakolhatjuk, hiszen biciklin ülve rikító színű ruhában sokkal hamarabb észrevesz minket a többi közlekedő. Nézzük meg, melyik színben a legfeltűnőbb az ember. 

Festés autókkal

Gondoltad volna, hogy a kisautókkal akár egy művészi képet is készíthetsz? Nem kell más hozzá, mint egy kis festék, egy papírlap, no meg persze pár autó. A kerekeket kicsit belemártjuk a festékbe, és már kezdődhet is az alkotás! A legjobb, ha olyan autókat használsz, amelyeknek különböző mintázatú a gumiabroncsa, így a képed is sokkal izgalmasabb lesz. Hasonló játék, ha kilapított gyurmára hajtunk rá a játékautókkal.

Ingyenes közlekedős társasjáték a Dobble mintájára

A Dobble nevű társasjáték nemcsak nagyon szórakoztató, de komplexen fejleszti a figyelmet, a koncentrációt, a kitartást, a reakcióidőt, a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát és az alakfelismerést. Többféleképen lehet játszani, de a lényeg, hogy különböző formákat, ábrákat kell párosítani. 

A Neteducatio Kft. elkészítette a játék közlekedés témakörébe illő változatát, a kinyomtatható kártyákat tartalmazó e-könyvet pedig egy ingyenesen letölthetővé tette (pdf). 

A népszerű Dobble társasjáték közlekedési verziójának egy kártyája

A lapokat csak ki kell nyomtatni, kivágni, esetleg laminálni, és már indulhat is a játék. A korongokon közlekedési táblák és járművek láthatók, játék közben pedig nagyon hamar megtanulják a gyerekek, melyik kép mit ábrázol. A társasjáték ráadásul nemcsak a kicsik, hanem a felnőttek számára is élvezetes. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.12
A Porsche gratulál Rudi Linsnek 80. születésnapja alkalmából – írja honlapján a német sportautó....
2024.06.12
A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, és a magyar nemzetgazdasági miniszter is bírálta....
2024.06.12
Sci-fibe illő látvány tárul az elé, aki belép a Dongfeng egyik dél-kínai gyárába: mesterséges....
2024.06.12
Június 15. és 16. között rendezik meg a 92. Le Mans-i 24 órás autóversenyt, amelyen a japán gyári....
2024.06.12
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közzétette azokat a szabályváltozásokat, amelyeknek meg kell....
2024.06.12
..
2024.06.12
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai....
2024.06.12
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában....
2024.06.12
Az elsőkerék-meghajtású RZ 300e nem csak jelentősen olcsóbb, de nagyobb hatótávot is kínál az....
2024.06.12
Az 57. Mecsek Rallye-n június 14-15. között 6 különböző mezőnyben, több mint 150 hazai és....