Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Templomok és vulkáni maradványok között kanyarog az Év kerékpárútja 2024-ben

2024.05.05.

Idén a Beregi kör lett az Év kerékpárútja, a festői útvonalat és a bringatúrázás legfontosabb tudnivalóit Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában mutatjuk be. 

Az ország keleti csücskében futó Beregi kör lett az Év Kerékpárútja 2024-ben, miután idén a legtöbben választották Magyarország legjobb biciklis túraútvonalának. A pályázatot ötödik alkalommal írták ki, és a 11 döntős útvonalra több mint 11 ezer szavazat érkezett; a győztes Beregi kör 1743 voksot kapott.

Egynapos családi túra tele látnivalóval

A Gergelyiugornyáról induló Beregi kör 50 kilométer hosszú, és mivel szinte vég sík terepen halad, könnyű túrának számít, amelyet családok is teljesíthetnek. A távot pár óra le lehet tekerni, de érdemes egy napot szánni a körre, mivel rengeteg élmény vár az útvonalon. 

A tákosi református templom (Fotó: Aktív Magyarország)

A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek – olvasható a túráról az Aktív Magyarország oldalán. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel.

A Beregi kör útvonala 

Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat. A táblák minden esetben mutatják a helyes irányt, így eltévedni nem könnyű. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon.

A Tisza-part Gergelyiugornyánál (Fotó: Aktív Magyarország)

A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló. Aki Beregbe látogat egy bringatúrára, biztosan élményekkel megpakolva tér haza. Ez a túra azonban csak a jéghegy csúcsa, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózattal vár vissza.

Tavaly a Wenckheim kerékpárút nyert

Az Év kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni. A kampány célja az új, kevésbé ismert úti célok bemutatása, valamint az egészséges életmódra való figyelemfelhívás. 

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2023-ban pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.

Hogyan vágj neki egy bringatúrának? 

Egy nyugodt tempójú, látnivalókban gazdag családi bringatúra nem az extrém teljesítményről szól, de azért egy hosszabb útra érdemes alaposan felkészülni. Nem számít, hogy egy pár tíz kilométeres vagy egy hosszabb túrát terveztek, íme általánosságban néhány jó tanács. 

  • Mérd fel az erődet! Egyrészt csak olyan távnak vágjatok neki, amelyet biztosan tudtok teljesíteni, másrészt válasszatok olyan tempót, hogy ne merüljetek ki már a túra elején. 
  • Tervezz előre! Nézd meg alaposan az útvonalat, mérd fel az esetlegesen megerőltetőbb, bonyolultabb vagy veszélyesebb szakaszokat. Töltsd le a telefonodra az offline térképet, és ne feledkezz meg az időjárás-előrejelzésről sem! Beszéljétek meg, hogy nagyjából mikor és hol fogtok megállni, illetve milyen látnivalókat iktattok be a programba. Ehhez nem kell mindenáron ragaszkodni, de jó, ha van egy terv. 
  • Készítsd fel a bringádat! Mielőtt útnak indultok, alaposan nézzétek át mindenki kerékpárját, lehet, hogy pár alkaltrész javításra vagy beállításra szorul. A biztonság kedvéért vigyél magaddal egy minipumpát, defektjavító készletet és pár alapvető szerszámot, ha útközben kell valamit szervizelni. Ha úgy tervezed, hogy még világosban visszaértek, akkor is tegyetek be lámpákat, mert bármi közbejöhet, és estébe nyúlhat a kirándulás. 
  • Figyelj az öltözködésre! Akár májusi napsütésben, akár csípős októberi időben kerékpározol, készülj fel arra, hogy megváltozhat az időjárás. Legyen nálad egy melegebb réteg és egy könnyű esőkabát, ha meglepne egy zápor. Alapvető kellék a napszemüveg, a fényvédő krém és a sapka, a különböző bringás ruhák pedig kényelmesebbé tehetik a túrázást.
  • Az étel-ital se maradjon otthon! A folyadék utánpótlása a legfontosabb, lehetőleg tiszta vizet vagy sportitalt fogyassz, és tervezd meg, hogyan fogod az innivalót pótolni (például kutaknál vagy boltban vásárolva). Előfordulhat, hogy olyan útvonalon tekertek, ahol viszonylag sűrűn vannak a települések – esetleg egy étteremben vagy büfében tervezitek az étkezést –, de némi harapnivaló mindenképpen legyen nálad. Csomagolj be néhány müzliszeletet, gyümölcsöt vagy más rágcsálnivalót, hogy végig energikus maradj a túra során. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....