elektromos autó

6000 eurós támogatást ad a német állam az új villanyautókra

2020.06.05.

A benzines és dízel autókra nem jár támogatás, az elektromosokra viszont kétszer annyi, mint eddig.

Elemzők és szakszervezetek is üdvözlik a német kormány 130 milliárd eurós gazdaságösztönző programját. A csomag "kiegyensúlyozott, okos, és igen tekintélyes méretű" - nyilatkozott Marcel Fratscher, a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke. Mint mondta, a csomag "újabb fontos lépés a gazdaság újraindításának támogatásában", de félő, hogy "nem az utolsó konjunktúraprogram lesz", mert nem lehet számolni azzal, hogy a német gazdaság gyorsan kiemelkedik a világjárvány miatti válságból.

A müncheni ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) gazdaságkutató intézet vezetője, Clemens Fuest szerint a program "széles alapozású és többnyire jól átgondolt". A kormány helyesen tette, hogy elvetette az autóvásárlási kedvezmények gondolatát, és nagy meglepetést okozott az áfacsökkentéssel (19-ről 16 százalékra). Ez a csökkentés az új autók értékesítését is élénkíti, az autóiparnak nyújtott egyéb támogatások pedig elősegítik a jövőt szolgáló beruházásokat - mondta az elemző.

Az első tervek még arról szóltak, hogy a hagyományos és az elektromos meghajtású autók vásárlását egyaránt támogató kedvezményeket vezetnek be a 2008-2009-es válság idején alkalmazott úgynevezett roncsprémium mintájára. Végül arról döntöttek, hogy bővítik az elektromos meghajtású kocsik vásárlását támogató 2018-as programot - a környezetvédelmi prémium elnevezésű támogatás összegét autónként 3000 euróról 6000-re emelik -, elindítanak egy 2,5 milliárd eurós programot a töltőinfrastruktúra fejlesztésére, a gyártókat és beszállítókat pedig egy 2 milliárd eurós programmal támogatják a jövőbe mutató beruházásaikban.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság hozzávetőleg 5 milliárd eurós támogatásra számíthat a járvány miatti kiesés pótlására, a helyi közösségi közlekedési vállalatok megsegítésére további 2,5 milliárd eurót fordítanak szövetségi forrásból.

A vállalkozásokat és a háztartásokat egyaránt segíti, hogy az úgynevezett megújulóenergia-törvény (EEG) után EEG-hozzájárulásnak nevezett járulék csökkentése révén kevesebbet kell fizetni az elektromos áramért.

A csomag egy sor további elemet is tartalmaz, amelyek részletes kidolgozása még hátra van. Így a többi között tervezik, hogy az eddigi támogatások után további 25 milliárd eurót fordítanak a válságban leginkább sújtott ágazatok támogatására, hogy megelőzzék a tömeges vállalati csődöket, felgyorsítják az újgenerációs (5G) mobil távközlési hálózat kiépítését és az eddiginél jóval több pénzt fordítanak a technológiai újítások leginkább ígéretes irányaként számon tartott mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések ösztönzésére.

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.25
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.04.25
Április 25-én a pekingi Auto China 2024 járműipari konferencián mutatta be legújabb fejlesztését a....
2024.04.25
Megszólalásig hasonlít a Citroen C5 Aircrossra és osztozik is majd technikai alapjain az új Opel....
2024.04.25
Több mint egy tucat elektromos autó hirtelen lángra lobbant egy Eibesbrunn melletti cég telephelyén....
2024.04.25
Több mint 20 év után megújult a márka logója és vizuális arculata – írja honlapján a német....
2024.04.25
Tudja mi a különbség a sales maneger, a business development manager és account manager munkakörök....
2024.04.25
A Porsche újabb változattal teszi teljessé a 2023-ban teljes modellfrissítésen átesett Cayenne....
2024.04.25
A Magyarországon működő járműipari vállalatok, beleértve a nagy autógyárakat és azok széles....
2024.04.25
A BMW Group debreceni gyára és a Lufthansa együttműködése révén kapacitás bővítés valósult meg a....
2024.04.25
A Hyundai Motor Company a németországi Nürburgring versenypályán tesztelte az IONIQ 5 N - a márka....