Fotó: Bartolf Ágnes

Schváb Zoltán, a fejlesztési tárca közlekedésért felelős helyettes államtitkára, az ORFK-OBB társelnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről azt a célt fogalmazták meg, hogy minden egyes gyermeket – az óvodás kortól a középiskola végéig – felkészítsék a biztonságos közlekedésre, hogy lehetőleg senkit ne érjen baleset, főleg ne önhibájából. Hozzátette: a II. Zánkai Közlekedésbiztonsági Nap sikere azt a példaértékű összefogást igazolja, amely a hazai közlekedésbiztonság és baleset-megelőzés területét jellemzi.

Győri Gyula, az NKH elnöke hangsúlyozta: a korábbi évekhez képest közel harminc százalékkal több forrást tudtak biztosítani a közlekedésbiztonság javítására a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramon keresztül, az állami intézmények közös, összehangolt és koordinált fellépései eredményesek voltak. Kitért arra is, hogy a gépjárművezető-képzésben alternatívaként már alkalmazott, korszerű oktatási formát, az e-learning módszert kiterjesztették az iskolai nevelés területére is, így az idei első félévben már több mint 140 ezer gyermek tanult ebben a formában közlekedési ismereteket.

Óberling József az ORFK-OBB elnöke beszédében kifejtette: Magyarországon a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzete az elmúlt években kedvezően alakult, sajnálatos tény ugyanakkor, hogy a gyermekek többsége nem önállóan közlekedve, hanem gépkocsi utasaként veszti életét a közutakon. Ez a megelőzési feladatok szükséges és lehetséges irányát is jelzi.

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból mintegy 50 milliárd forintot különítettek el a személysérüléses balesetek megelőzését elősegítő infrastruktúrafejlesztésekre, közlekedésbiztonsági beavatkozásokra és további megelőző intézkedésekre.

Forrás: kormany.hu