autósport

A Goodyear 10 legfontosabb úti tippje európai nyaralásokhoz

2013.08.02.

– A szabadságolási időszakban milliónyi család, baráti társaság és egyedülálló ember készülődik nyaralásra, így ekkor autók százezrei lepik el Európa útjait. Németországból Olaszországba, vagy Dániából Dél-Franciaországba és Spanyolországba utazva sok vezető nem szentel elegendő figyelmet a hosszú autóútra való felkészülésnek. A Goodyear ezért 10 fontos tippet állított össze, melyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt felkerekedne:

  1. Legyen felkészült: Ez elég egyszerűnek hangozhat, a felkészültség hiánya azonban egy több ezer kilométeres utazáson a kis problémákat is nagyokká növelheti. Mindig ellenőrizze többször is, hogy mindent összecsomagolt-e, házát, lakását megfelelően lezárva hagyja-e ott, és megkérte-e családját vagy barátait, hogy vegyék ki a postát a levélszekrényéből, és etessék otthon maradt macskáját, halát. Ha így tesz, azzal elkerülhetők az útközben indított aggódó telefonok, vagy akár a visszafordulás. Segít, ha ellenőrző listát is összeállít.
  2. Legyen kipihent: Ez a vezető(k)re és az utasokra egyaránt érvényes. Nem szabad alábecsülni, hogy egy hosszú autóút fizikailag milyen megterhelő lehet, főleg akkor, ha ismeretlen terepen, illetve sűrű forgalomban kell megtenni. A vezetőnek kipihentnek kell lennie az útra, és teljes mértékben képesnek kell lennie környezete szemmel tartására.  A pihent utasok szintén elősegítik az autóban uralkodó feszültség csökkentését!
  3. Csomagoljon ésszerűen: Minden úton eljátszható a „szúrjuk ki a nyaralási csomagokkal túlterhelt autókat" című játék.  Ne terhelje túl autóját, és kétszer is gondolja meg, mit visz magával – az óriás strandnapernyő például roppant fontosnak tűnhet, ha azonban nem fér be rendesen az utastérbe, akkor talán célszerűbb a célállomáson bérelni egyet, mint sok kényelmetlen – és esetlegesen veszélyes – órát eltölteni a társaságában az autóban. A rakomány jobb elosztása érdekében esetleg síboxot vagy szállítódobozt is felszerelhet a járműre. Ez nem túl tetszetős kinézetű, viszont igen hasznos.
  4. Tervezze meg az útvonalát: A GPS kitűnő segédeszköz, azonban ha már előre belemélyed kissé a menetidő, az igénybe veendő utak, ill. az esetleges megállások tanulmányozásába, azzal jelentősen csökkentheti a feszültséget az úton.
  5. Ossza fel szakaszokra az utat: Minden közlekedésbiztonsági szervezet azt javasolja, hogy a hosszú utakat osszák fel „fogyasztható” méretű részekre.  Ha legalább néhány óránként megáll, akkor jobban megőrizheti koncentráló képességét. Könnyű ételeket egyen, és igyon sokat. Így elkerülhető a teltség- (és fáradtság-) érzés, ami a nehéz, ill. zsíros ételek után hatalmába keríti az embert.  Ugyanez érvényes az utasokra is – a vezetővel együtt ők is sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek, ha időről időre kinyújtóztathatják a tagjaikat.
  6. Vezessenek felváltva: Ha csak lehetséges, több vezetni tudó ember is legyen az autóban, és időnként váltsák egymást. Az, hogy mindegyik vezető pihenhet, javítja a koncentráló képességet. A másik vezető az utasülésből is segíthet szóban, ha esetlegesen veszélyes helyzet alakulna ki.
  7. Szervizeltesse és ellenőriztesse autóját: A mai autók rendkívül megbízhatóak, azonban a hosszú út kellős közepén még a kis problémák miatti lerobbanás is gyorsan költséges rémálommá alakulhat. Indulás előtt ellenőrizze gumija felületét – ha nem cserél időben gumit, az akár veszélyhelyzetet is teremthet.
  8. Csak akkor használja a leállósávot, ha mindenképpen szükséges: E sávok vészhelyzet esetére szolgálnak, de a biztonságot nem garantálják. A teher- és személyautók csupán pár méternyire száguldanak el mellette, ezért, ha ez lehetséges és biztonságos, húzzon fényvisszaverő mellényt, kapcsolja be a vészvillogót, és helyezze biztonságba utasait a szalagkorlát mögött. Ha az autóban utazó gyermek rosszul lesz, vagy egyéb problémája támad, akkor, amennyiben lehetséges, igyekezzenek kibírni a következő benzinkútig. Itt már biztonságosan parkolhatnak.
  9. Ellenőrizze gumiabroncsait: A biztonságos, kényelmes utazásnak előfeltétele, hogy a gumiabroncsok megfelelő állapotban legyenek. Ne csak a mintázat kopottságát ellenőrizze, hanem azt is, hogy a guminyomás megfelel-e a (megterhelt) járműre vonatkozó előírásoknak. Ha lakókocsit, utánfutót vagy hajószállítót vontat, akkor azok megfelelő állapotát is ellenőrizni kell. A vonóhorog mechanizmusát és az elektromos áramköröket szintén ellenőrizze alaposan. Így biztosítható, hogy minden hátsó lámpa és egyéb szükséges felszerelés megfelelően működjön.
  10. Töltsön le biztonsági alkalmazást: A Goodyear kifejlesztett egy kimondottan az európai szabadidős útvonalakra szóló közlekedésbiztonsági alkalmazást. Az alkalmazás hasznos tippeket ad a helyi közlekedési előírásokról és szabályozásokról, valamint a főbb nyelveken különféle kifejezéseket tartalmaz, melyek jól jönnek, ha az úton problémája támad, és segítséget kell kérnie. Az alkalmazás iOS és Android platformra egyaránt letölthető.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.13
A péntek este kezdődő németországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzéseinek....
2024.06.13
A HangZóna mai vendége Tóth András. A témák: kocka-Panda, és Matchboxok. ..
2024.06.13
A közlekedési szabályokra fittyet hányva, forgalomból kivont kocsijával menekült a rendőrök elől....
2024.06.13
Magyar pilótákkal, magyar helyszínen forgatták az utóbbi idők legmenőbb Citroën reklámfilmjét. ..
2024.06.13
Lenyűgöző teljesítmény, prémium funkciók és páratlan kifinomultság: a hétvégi 24 órás Le Mans....
2024.06.13
Viszonylag kisméretű, három cég meghatározó innovációkat mutat fel a közlekedési iparág világpiacán....
2024.06.13
A BMW Group és a Pirelli közösen fejlesztette ki a vadonatúj, 20” méretű P Zero Winter 2 téli....
2024.06.13
A Toyota UK bemutatta a Corolla Touring Sports speciális, rendőrségi kivitelét. A fényhidas kombi....
2024.06.13
A bliccelés elleni programja következő állomásaként bővíti a jegyérvényesítési lehetőségeket a BKK....
2024.06.13
Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend....