használtautó

Használtautó-index: Év közben megbolydult a használtautó-piac

2013.10.09.

A harmadik negyedévben jelentősen emelkedett a használtautó-index. Az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám 105,5%-os értékének alakulását két tényező is befolyásolta. Miközben az idei évben eddig több mint tíz százalékkal több használt hazai személyautó váltott tulajdonost, mint az előző év első három negyedévében, az átlagár hosszú idő óta tartó csökkenése is megállt. Ezzel párhuzamosan a használtautó-import is folyamatosan csúcsokat döntöget: a legutóbbi három hónapban már 38 százalékkal több használt járművet hoztak be, mint 2012 hasonló időszakában.

„A használtautó-piacon az elmúlt negyedévben a forgalom növekedésén túl két további reményt keltő fejleményt is tapasztaltunk – elemzi a fejleményeket Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Egyrészt, már nem csupán a kilenc évnél idősebb, hanem a 0-2 éves használtautók körében is emelkedett, igaz, szerény mértékben a tulajdonosváltások száma. Ezzel párhuzamosan hosszú idő óta először megállt az átlagárak csökkenése is, sőt a második negyedévhez képest már 2 százalékkal magasabb átlagárat tapasztaltunk. A képet ugyanakkor árnyalja valamelyest, hogy a forgalom növekedése a legolcsóbb, néhány százezres értékű, illetve az 5 millió forint feletti kategóriában a legszembetűnőbb.”

A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék felettii állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete immár kezdi meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

Már havi 6-7 ezer használtautó özönlik az országba

Miközben a belföldi használt autók kereskedelme fokozatosan élénkül, a behozott járművek száma szinte robbanásszerűen nő. Míg 2011-ben még csupán havi 2-3 ezer külföldről származó autót helyeztek hazai forgalomba, ez az érték az utolsó negyedévben már minden hónapban meghaladta a 6 ezres értéket. Az utolsó negyedévben mért közel 20 ezer darabos használtautó-import volumene 38 százalékkal nagyobb, mint egy éve. A legnépszerűbb hat márka (Volkswagen, BMW, Opel, Ford, Audi, Mercedes) a teljes személyautó-behozatal több mint 60 százalékát fedi le.

Kilátások az év végére

„Bár a belföldi használtautó-piacon már érzékelhető számottevő növekedés, stabil élénkítő hatást csak az újautó-eladások volumenének további bővülése tudna gyakorolni erre a területre – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – Miközben várakozásaink szerint az év végéig kitart majd a most érzékelt lendület, azt csak a következő negyedévek adatai fogják megmutatni, hogy beszélhetünk-e valódi trendfordulóról is.”

2013. III. negyedév:

 

Használtautó-index:

105,8

Kínálati átlagár (ezer Ft):

1.485

Változás az előző negyedévhez képest (%pont):

+7,8

Változás az előző negyedévhez képest (%):

+2,1

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....