WRC

Maga a Mikulás gratulált Tänaknak az Arctic-ralin aratott győzelméhez

2021.02.28.

Az észt versenyző az első szakasztól az utolsóig dominált a havas versenyen, de a világbajnoki pontversenyben a 20 éves Kalle Rovanperä állt az élre.

Először, de vélhetően nem utoljára rendeztek Lappföldön, Finnországban rali-vb futamot, az Artic-rali a Svéd-rali helyére ugrott be, ott ugyanis kevés volt a hó és a Covid-járvány miatt amúgy sem engedték volna megrendezni a versenyt. Az Északi-sarkkörön ideális körülmények, vagyis napsütés, hideg, és sok hó várta a mezőnyt, a gyorsaságig rendkívül gyorsak voltak, sokszor hatodik fokozatban, tiltáson száguldottak a versenyautók.

 

Ott Tänak a jó rajtpozíciójának is köszönhetően (a szezonnyitón, Monte-Carlóban nem szerezett pontot) már az első szakasz után az élre állt, és 20-30 másodperces előnyét végig beosztva viszonylag könnyű győzelmet aratott.

Mindössze egy apróbb hibája volt a három nap alatt, amikor megcsípett a Hyundai-jal egy hófalat, de azzal sem vesztetett többet 4-5 másodpercnél. Végül 10-ből5 gyorsaságit nyert meg, és 17,5 másodperccel előzte meg a 20 éves helyi sztárt, a toyotás Kalle Rovanperät.

„Nyomás volt rajtunk, tudtuk, hogy nehéz lesz megküzdeni a győzelemért. Végülis remekül sikerült a hétvégénk, csak egy hibát követtünk el. Fantasztikus ez a helyszín, ennél jobb helyen nem is lehetett volna egy téli ralit megrendezni!” – nyilatkozta Tänak a célban, akinek a közelben lakó Mikulás adta át az első helyért járó díjat a dobogón.

Kalle Rovanperä folyamatosan ostorozta magát a gyorsaságik végén adott nyilatkozataiban, mégis karrierje legjobb eredményét érte el a második helyezéssel. Ráadásul a vb pontversenyben is átvette a vezetést (a WRC 49 éves történetében ő a legfiatalabb pilóra, aki vezeti a vb-t), ugyanis a szezonnyitón a negyedik lett. A 20 éves finn pilóta komoly nyomás alatt versenyzett, mivel az utolsó szakasz előtt csak 1,9 másodperc előnye volt Thierry Neuville-lel szemben, de meg tudta tartani a helyét egy remek hajrával, 0,4 másodperccel verte meg a belgát a Power Stage-en.

Neuville harmadik helye kettős dobogót jelent a Hyundai csapatnak, amely a sikertelen szezonnyitó után visszavágást ígért, és meg is tette. Ráadásul a negyedik helyen is egy koreai autó futott be, Craig Breennel a volánnál. Az ír versenyző az első nap végén még a második volt az összetettben, de szombaton rosszul menedzselte a szöges Pirelli gumikat, amelyekből kiestek a szögek a kemény bánásmódtól a jég alól előbukkanó fagyott murván.

A legjobb hatba még két Toyota fért be, Elfyn Evans és a remek hétvégét kifogó Kacuta Takamoto. A japán pilóta csak az utolsó szakaszon előzte meg az összetettben az élete első WRC versenyét teljesítő, 19 éves Oliver Solberget, aki az utolsó előtti kanyarban pördült meg a privát színekben nevezett Hyundai-jal egy hófallal történt találkozás nyomán.

Az M-sport duója, Teemu Suninen és Gus Greensmith lett a nyolcadik és a kilencedik, a top10-be még a WRC2 kategória győztese, a Volkswagent hajtó Esapekka Lappi fért be.

Az eredményhirdetésnél megemlékeztek a pénteken elhunyt Hannu Mikkoláról, aki 1983-ban egy Audi Quattróval nyerte meg a világbajnokságot. Az iránta való tiszteletből a Finn Légierő egy F18-as vadászgépe is elhúzott az ünnepség fölött.

A rali világbajnokság ismét egy új országba megy ezután, április 22-25 között ugyanis Horvátországban, Zágráb közelében rendezik meg a harmadik 2021-es versenyt, mégpedig aszfalton.

Eredmények, a bajnokságok állása:

képek: csapatok

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....
2021.04.15
Az ipar számos területén a valóság digitális leképezésével, az úgynevezett digitális ikrekkel....
2021.04.15
A 37-es számú főúton Bodrogolaszi térségében az 59. kilométerszelvényben történt baleset miatt a....
2021.04.15
A ceglédi nyomozók elfogták azt a két férfit, akik a gyanú szerint elloptak egy magára hagyott....
2021.04.15
2023-tól a General Motors Cruise cég robot taxijai Dubaj utcáin lesznek – írja az automobilwoche.de....
2021.04.15
A járványhelyzet ellenére is minden idők egyik legnagyobb szabású járműberuházására készül a....
2021.04.15
2021 első negyedévében is megőrizte a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon tavaly....
2021.04.15
A Magna és a REE együtt építenek elektromos autókat – írja az automobilwoche.de   ..
2021.04.14
Kigyulladt egy autó Karcagon, nem sokkal éjfél előtt - írta a Katasztrófavédelem. A tűzoltókat a....
2021.04.14
Amint felharsan a kettős megfúvású turbóval lélegeztetett sorhatos, érezzük és tudjuk, hogy a....