Kína

Megfertőzte a koronavírus az autógyártókat is

2020.01.28.

A világméretűvé váló koronavírus-járvány már az autógyártók között is szedi áldozatait. Számos beszállító, például a német Schaeffler mellett japán és európai gyártók is szükségintézkedéseket vezettek be a járvány sújtotta területeken.

A Honda, a Nissan és a PSA-csoport beszüntette az üzleti utazásait Kínában és azonnali hatállyal visszahívta wuhani alkalmazottjait, azokat, akik még nem kerültek karanténba. A wuhani régió, amely a koronavírus melegágyának számít igen fontos csomópontja és központja az autó- és közlekedési iparnak.

A Nissan a japán kormány gépeivel menekíti ki japán alkalmazottjait és családtagjaikat. A Honda mintegy harminc japán dolgozóját és hozzátartozóikat vonja ki a térségből - jelentette be a gyártó szóvivője, Tatebe Teruhikó. Az autógyártó ugyancsak a japán kormány repülőgépeit használja az evakuáláshoz.

A Schaeffler megtiltotta az utazásokat Kína és Németország között.

Az európai autógyártók közül a wuhani régióban közvetlenül leginkább a PSA érintett, a vállalat 38 alkalmazottját menekíti ki a kínai és a francia kormány együttműködésében. Az érintetteket a kínai Csangsában helyezik karanténba, ahonnét csak egészségesen távozhatnak hazájukba.

Mivel Vuhan hagyományosan fontos kereskedelmi kapcsolatot ápol francia cégekkel és Franciaországgal, a járványban a Renault, a Valeo és a Faurecia is érintett - mindnek van gyára a régióban. A Renault még a holdújévi ünnepre zárta be a gyárát, amelyet a járvány miatt nem indítottak újra. A PSA csoportnak, amely a Dongfeng helyi gyártó partnere három gyára is van Vuhanban, de a General Motors is termel ott.

A Honda vuhani gyára

Más gyártók is érintettek, igaz, más vonatkozásban. A Ford-Jiangling közös üzemben dolgozót hívtak be plusz szolgálatra, akik mintegy 600 Ford Transit teherautót mentőautókká építették át, hogy így segítség a járvány megfékezését és a betegek ápolását. Ugyancsak mentőautókat épít a kínai SAIC és Beiqi Foton. A Daimler, a BMW, a Toyota és a Honda, valamint kínai szövetségeseik, a Dongfeng, valamint a GAC egyenként 5 és 26 millió jüan közötti összeget adományoztak a járvány megfékezésében közreműködő alapítványok és szervezetek támogatására. 

A Volkswagen egyelőre nem rendelt el korlátozásokat kínai gyáraiban.

Hogy milyen hatása lesz az autóiparra a járványnak, ma még megjósolhatatlan, de az biztos, hogy a márkák közül a Teslát, a Niót és a többi elektromosautó-gyártót érinti súlyosan. Tavaly 8 millió elektromos autót adtak el abban a negyven kínai városban, ahol eddig felütötte a fejét a vírus. Ezekben adták el az összes elektromos autó negyven százalékát, a Teslák 83 százalékát, a Niók 68 százalékát - írja az autonews.com.

B. Cs.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.18
Összesen 833 alkalommal állapítottak meg jogsértést a rendőrök a buszok és teherautók egyhetes....
2020.02.18
Az autógyártói kereslet növekedése miatt február közepén már csaknem 12 ezer dollárba került egy....
2020.02.18
A martorelli SEAT üzem jól halad azon célkitűzése felé, hogy fenntarthatóbb, digitalizáltabb és....
2020.02.18
A világ és Magyarország autóipara, a nemzetközi és hazai autósport egyre többször, egyre aktívabb..
2020.02.18
Kettős AUTOBEST-siker az Opelnek: a tegnapi díjátadón, Mainzban, Michael Lohscheller elnök-....
2020.02.18
– Saját termelési helyszínein is intenzíven halad az Audi teljes egészében szén-dioxid-semleges....
2020.02.18
A Toyota C-HR azon kevés szubkompakt szabadidőjárművek egyike, amelyek összkerékhajtással is....
2020.02.18
A Volkswagen a Genfi Nemzetközi Autószalon március 5-15 közötti közönség-napjain ünnepli a Golf GTD....
2020.02.18
ŠKODA ENYAQ: ez a ŠKODA első tisztán elektromos hajtásrendszerű SUV-modelljének neve, amely már a....
2020.02.17
Városba? Áh, dehogy! Autópályára? Nem. Akkor? ..