Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így közlekedj biztonságosan ősszel | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így közlekedj biztonságosan ősszel

2020.11.01.

Egyre hamarabb sötétedik, a rossz látási viszonyok és a csúszós utak megnehezítik a közlekedést ősszel. Autóval, bringán és gyalog is óvatosabban haladj, és tartsd be a látni és látszani elvét.

Múlt héten átállítottuk az órákat, már délután fél 5 körül lemegy a nap. A sötétség ráadásul napról napra korábban köszönt be, a december 21-i téli napforduló előtt már 16 óra előtt nyugovóra tér a nap. Mostantól egye gyakrabban előfordul, hogy szürkületben vagy sötétben mész haza az iskolából, edzésről, zeneóráról vagy a munkahelyedről. Ráadásul a ködös, esős és hideg időjárás is megnehezíti a közlekedést

Ne úgy közlekedj, mint nyáron!

Ősszel kedvezőtlenebbé válnak az út- és látási viszonyok, ezért nagyon fontos alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A harmattól, ködtől az úttest csúszóssá válhat, az aszfalt hőmérséklete lecsökken, ezért nem szabad úgy közlekedni, mint nyáron, jó időben. Ügyelni kell arra, hogy óvatosabban, lassabb tempóban haladjunk, és biztonságosabb íven vegyük be a kanyarokat. Ez nemcsak az autósokra, hanem a motorosokra, kerékpárosokra és akár a rolleresekre is vonatkozik. 

Ősszel csúszóssá válhat az út, vezessünk óvatosabban

Bár az ezer színben pompázó őszi falevelek látványa lenyűgöző, de a lehulló levelek komoly veszélyt jelentenek. A nedves levélszőnyeg úgy viselkedik, mint a jég, a csúszós felületen a gumik elvesztik a tapadásukat. Ráadásul a levelek elfedhetnek nagyobb úthibákat, kátyúkat is, ami különösen a biciklisekre jelent veszélyt.

Ősztől az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a közlekedők betartsák a látni és látszani elvét. Vagyis világítsunk, hogy lássuk, mi történik körülöttünk, és a forgalom többi résztvevője is észrevegyen minket a lámpánk vagy a fényvisszaverős, láthatósági holmik miatt.

Lámpa nélkül el ne indulj bringával!

A kerékpárosok feltétlenül ellenőrizzék, hogy bringájukon megvannak-e az előírás szerint szükséges felszerelések. A látni és látszani elv elengedhetetlen kellékei az első és hátsó lámpák, a küllőprizma, valamint a piros színű hátsó prizma, amit sokan csak macskaszemnek hívnak. Ősszel érdemes mindig magunkkal vinni a lámpákat, ha biciklivel közlekedünk, mert hiába indultunk útnak világosban, beugrunk ide-oda a nap végén, és könnyedén ránk sötétedhet. A kötelező bringás felszerelést jól kiegészíti a fényvisszaverős láthatósági mellény, és sokat segíthet a láthatóságban a világos színű, vagy akár élénk, rikító színű öltözet.

Az őszi falevelek nagyon csúszósak lehetnek

Az autósoknak is fontos felkészíteniük a járművüket az őszi-téli időszakra. Érdemes feltölteni a hűtőrendszert, és ablakmosóból is fagyálló változattal töltsük fel a tartályt. Ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát, és nézzük meg, hogy a kocsi fűtő-szellőztető rendszere megfelelően működik-e. Ősztől sokkal hamarabb bepárásodnak az autó ablakai, ezért létfontosságú a szellőztetés. Különösen fontos a fényszórók, lámpák és irányjelzők hibátlan működése, ha már gyengén világít egy izzó, mindenképpen cseréljük ki. Készüljünk fel a gumiabroncs cseréjére, ugyanis ha a napi átlaghőmérséklet 7 fok alá süllyed, téli gumikat ajánlott felszerelni. 

Az autósok vezessenek lassabban, körültekintőbben. Lakott területen belül és kívül vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozottan figyeljenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén az úttestre lépő gyalogosokra. 

A gyalogosok is legyenek óvatosabbak

Az őszi-téli időszakban a gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon. A korlátozott látási viszonyok miatt a járművezetők nehezebben és később veszik észre a közlekedés legvédtelenebb résztvevőit. Ezért ilyenkor nem csak az autósoknak kell fokozott figyelemmel megközelíteniük a gyalogos átkelőhelyeket, a gyalogosoknak is óvatosabbnak kell lenniük. Mielőtt lelépnek az úttestre, alaposan nézzenek körül, és ne feledjék, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton az autók fékútja is jelentősen megnövekedhet. 

Ősszel nehezbb észrevenni a gyalogosokat a romló látási viszonyok miatt 

A láthatóságukon a gyalogosok is javíthatnak, ha fényvisszaverős ruhákat, kiegészítőket viselnek. Nem csak a mellény segíthet, egy fényvisszaverő csíkkal ellátott táska vagy dzseki, láthatósági karszalag vagy bokapánt láthatóvá tesz, és olykor életet is menthet. Gyerekeknél különös ajánlott, hogy viseljenek fényvisszaverős holmikat.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....