Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Közlekedés az ünnepek előtt | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Közlekedés az ünnepek előtt

2020.12.13.

Karácsony előtt mindenki ideges és rohan, ami a télies útviszonyokkal együtt fokozza a balesetveszélyt. Tegyük félre a stresszt, és inkább tervezzünk előre!

A karácsony előtti hetekben több dolog is nehezíti a közlekedést, ezért ilyenkor különösen vigyázni kell akár autóval, biciklivel vagy gyalog indulunk útnak. Decemberben a téli időjárás miatt romlanak a látási- és útviszonyok: a csúszós úttesten hosszabb fékúttal kell számolni, a köd miatt jelentősen csökkenhet a látótávolság, és nagyon hamar besötétedik. Mindez fokozott óvatosságot igényel a sofőröktől, de a járókelőktől is. 

Idegeskedés helyett tervezzünk előre

A legtöbben az utolsó pár hétben szerzik be a karácsonyi ajándékokat, a járvány ellenére is, ezért ugrásszerűen megnő a forgalom. A decemberi vásárlási hullámban olyanok is autóval indulnak ajándékbeszerző körútra, akik ritkábban ülnek a volán mögé, amit csak fokoz, hogy január 11-ig ingyenes a parkolás. 

Mindezek mellett mindenki feszült, ideges és rohan, vagyis csak szeretne, de a nagyobb városok szinte bedugulnak, a főbb csomópontok és a bevásárlóközpontok környékén szinte lehetetlen parkolóhelyet találni, ami csak fokozza a stresszt és a balesetveszélyt. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha nem hagyjuk, hogy kihozzanak minket a sodrunkból, és kapkodás helyett a biztonságos közlekedésre koncentrálunk. Számoljunk a megszokottnál jóval több időt a dolgok elintézésére, így nem érhet meglepetés minket, és nyugodtabbak tudunk maradni.

Az ünnepek előtti hetekben jelentősen megnő a forgalom

Sokat segít, ha előre tervezünk, és listát írunk, hogy mit és hol szeretnénk megvenni. A legjobb, ha a netről rendeljük meg az ajándékokat, nemcsak a közlekedés, hanem a fertőzésveszély miatt is. De ha mindenképpen személyesen szeretnénk kiválasztani az ajándékokat, akkor lehetőség szerint olyan időpontban induljunk útnak, amikor kisebb a zsúfoltság. Ha pedig megvannak az ajándékok, akkor a csomagtartóba pakoljuk őket, mert az utastérben elhelyezve komoly sérüléseket okozhatnak a szanaszét repülő csomagok egy hirtelen manőver vagy akár egy enyhe baleset során.

Az ünnepi forgalom sztárjai

Karácsony közeledtével szerencsére szívmelengető dolgok is történnek a közlekedésben: különleges járművek jelennek meg a forgalomban, amelyek egy kis vidámságot és ünnepi hangulatot csempésznek mindennapi közlekedésbe.

Töretlenül népszerű a budapesti Fényvillamos (Fotó: BKK)

Budapesten 12 évvel ezelőtt gördült ki a remízből a BKV Fényvillamosa, azóta pedig évről évre bővült a közlekedési társaság töretlen népszerűségnek örvendő fényflottája. Ma már több villamos is sok-sok ezer LED-del feldíszítve, ünnepi fényárban fut a síneken, és idén is közlekedik a Mikulásbusz, illetve a Fénytroli. 

Múlt héten útnak indult az karácsonyi díszbe öltöztet Mikulástroli, amelynek a fedélzetén a Mikulás és a Krampusz várja az utasokat és a cipősdobozba csomagolt ajándékokat, amelyeket a Baptista Szeretetszolgálat juttat el a rászoruló gyerekeknek.

Több vonalon is közlekedik a budapesti Mikulástroli (Fotók: BKK)

De nem csak a fővárosban vannak karácsonyi járatok.  Miskolcon például idén már kilencedik alkalommal indult ünnepi járat. 

Kívülről mézeskalácsra hasonlít a miskolci fényvillamos (Fotók: Facebook/MVK Zrt.)

A villamos külseje egy mézeskalácsra emlékeztet, és belül is nagyon hangulatosan van feldíszítve: édességek, hógömb, karácsonyfa, kemence, fenyő girlandok és még Gombóc Artúr is helyet kapott a karácsonyi járaton. Mintha nem is egy villamoson lennénk!

Advent első vasárnapján Debrecenben is elindult az adventi villamos, amelynek ez már az ötödik éve.

Szegeden 2016-ban indult először fényvillamos, és idén sem maradnak el a különleges járatok: fényvillamosok és adventi trolibuszok közlekednek az ünnepi időszakban.

A fővárosi rendőrök is különleges járművel készültek: 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Mikulása december 4-én egy fényrendőrautóval érkezett a Teve utcai rendőrpalota elé, ahol megajándékozta a gyerekeket. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.28
Egy 18 éves lány életét vesztette egy szánkóbalesetben vasárnap Ausztriában, a liezeni kerületben,....
2021.02.28
25 éve léteznek, még ma sem széria. Érdekes működési elvük most egyszerűen! ..
2021.02.28
Mileta Miloradovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.28
Az észt versenyző az első szakasztól az utolsóig dominált a havas versenyen, de a világbajnoki....
2021.02.28
Nem csak a Trabant, hanem időnként a Simson  motor is bekerül a rendőrségi hírekbe Németországban.....
2021.02.28
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Slamasztika. ..
2021.02.28
Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta....
2021.02.28
Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)....
2021.02.28
A flottakezelésben piacvezető LeasePlan új kereskedelmi igazgató kinevezésével indította a 2021-es....
2021.02.28
A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is....