BMW autógyár

Újrahaszonsítható koncepció a BMW-től

2021.09.12.

Minden elemében újrahasznosított, és életciklusa végén is teljes mértékben újra feldolgozható tanulmányautót gördített a Müncheni Autószalon standjára a BMW.

Ismét sikerült a klasszikus BMW veséket újragondolni, és ez a megoldás már egyértelműen jobban tetszik, mint amit most képviselnek a bajorok. Újabb különleges koncepciót mutatott be a BMW a Müncheni Autószalonon, amivel 2040 városi közlekedését igyekeztek megidézni. Ahol úgy tűnik, hogy a veséket fénycsíkok váltják fel, és még a hokiütő ablakkeret is életre kel grafikusan. Az i Vision Circular egy kompakt, négyüléses villanyautó, ami dobozos formájában egy márványpultot és egy bársonykanapét is rejteget. Nem vicc, a kijelzőket egy hatalmas kriptonit tömb váltotta odabent.

Meglehetősen szokatlan jelenség, mégsem a formavilága miatt hozták létre, hanem a fenntarthatóság jegyében. Ebben a kis doboz kaszniban egyesül a BMW négy környezetbarát filozófiája: a RE:THINK, a RE:DUCE, a RE:USE és a RE:CYCLE. Ezért az autó minden komponense újrahasznosított anyagokból készült, és az autó életciklusának végén újra teljesmértékben újra feldolgozhatóak ezek az elemek – az akkumulátort is ideértve. A BMW szerint ugyanis legalább annyira fontos, hogy miből építkezik az autó, mint az, hogy mennyi károsanyagot bocsát ki a kipufogóján keresztül. 2030-ra 40%-kal szeretnék csökkenteni egy autó emisszióját, a gyártástól a felhasznált anyagokig.

A fém alkatrészeket újrahasznált aluminiumból és acélból alkották, és még a szilárdtest akkumulátort is újrahasznosított anyagokból gyártották. Még az abroncsok is fenntartható, természetes gumiból készültek, a fel nem használt elektromos energiát pedig akár a háztartás is felhasználhatja majd, ha hálózatra kötjük az autót. Talán nem meglepő, hogy a puha fotelek és kanapék odabent szintén bio-alapú anyagokból készültek, a kormányt például 3D-nyomtatással készítették faforgácsból. Noha az i Vision Circular egyértelműen a távoli jövőt mutatja be, remélhetőleg már a következő években lecsoroghat néhány megoldás a sorozatgyártott autókba is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.29
A napokban ítélték oda az és Év Pickupja 2022/2023 díjat a Toyota legendás pickupja a Hilux....
2021.11.29
A hazai taxitársaságok közül elsőként a Főtaxinál érhető el a robotdiszpécser szolgáltatás, amelyet....
2021.11.29
A számos tagadás ellenére úgy tűnik, Herbert Diess vezéeigazgató nem ül olyan szilárdan a....
2021.11.28
Két autó ütközött össze a 19-es kilométernél, Budapest belterületén - írja a police.hu ..
2021.11.28
Időutazás egy különleges géppel egy történelmi terepen. ..
2021.11.28
Vasárnap délután szomorú hírt közölt a Williams-istálló: életének 79. évében elhunyt az alakulatot....
2021.11.28
Az Audi igazgatótanácsának tagja, Hildegard Wortmann még öt évig felel majd a marketing- és....
2021.11.28
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Köd. ..
2021.11.28
November 29-én hajnalban indul a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train, a villamosvasúton április....
2021.11.28
Sivatagi tájon és az Északi-sarkkörön belül teszteli a Cadillac az első elektromos crossoverét. A....