fogyasztás

Škoda Citigo CNG-rekordkísérlet Európán át

2013.08.01.

Több mint 2700 kilométer Európán át – a takarékos Škoda Citigo magabiztosan vágott a rekordkísérletnek. Gerhard Plattner, az üzemanyag-takarékos autózás világbajnoka július 29-én az olaszországi Vicenzából indult útnak a Škoda kisautójával egyhetes, egészen Skandináviáig vezető túrájára.

Plattner célja, hogy a földgázüzemű Citigo volánja mögött, nem egészen 100 eurónyi üzemanyaggal jusson el a svéd fővárosig, Stockholmig, mindvégig a lehető legtakarékosabban és leginkább környezetkímélő módon közlekedve a rendkívül gazdaságos Škoda Citigo modellel.

Rekordkísérletből már volt jó néhány, Alaszkától a Tűzföldig vagy éppen 13 alpesi hágót megjárva mindössze 24 óra alatt – Gerhard Plattner szinte mindent véghezvitt már, amit csak az autósok elképzelhetnek. Most újabb gazdaságossági rekord kihívása előtt áll: kilenc európai ország és bő 2700 kilométer egy hét alatt, nem több, mint csupán száz eurónyi üzemanyaggal a földgázüzemű Škoda kisautóval. „Számomra elsősorban az jelent különös vonzerőt, hogy első hallásra lehetetlennek tűnő dolgokat hajtsak végre a takarékos autózás terén, de természetesen a csodálatos út is csábít. Minden eshetőségre jól felkészülten indulok útnak” – jelentette ki Plattner az előtte álló feladatról.

Olaszországból Skandináviába tartva a rekorder vezető Ausztria és Magyarország mellett a Škoda Citigo CNG „szülőhelyét” is érinti. A Škoda palettájának nagysikerû legkisebb tagja ugyanis Szlovákiában, Pozsonyban készül, ahonnan 2011 vége óta immár 55.400 példányt szállítottak ki belőlük. A tisztán földgázhajtású túra ezután a cseh fővároson, Prágán át a Škoda székhelye, Mladá Boleslav, majd Lengyelországon át Németországba, Berlin felé folytatódik. A rekordkísérlet Dánia érintésével végül a következő pénteken, azaz augusztus 2-án zárul a svéd fővárosban, Stockholmban, látványosan igazolva, hogy a Škoda Citigo földgáz-technikája nem csupán hatékony, hanem kimondottan költségtakarékos is egyben.

Különleges üzemanyag-takarékossági túrái és fogyasztási rekordjai során Plattner sok ezer kilométert autózott már a világ legkülönbözőbb részein. A Guinness Rekordok Könyve „a világ legsokoldalúbb autóvezetőjeként” említi Plattnert, aki a Škoda számára már több gazdaságossági rekordot is felállított a cseh sikermárka termékeivel. A Škoda teljes modellpalettáját igen kedvező üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek jellemzik. 2005-ben Plattner egy Škoda Fabia volánja mögött nagyjából 18 ezer kilométert tett meg Európában, összesen 31 országot érintve – s mindössze ezer eurónyi üzemanyaggal. 2011 májusában a Škoda Fabia GreenLine egyetlen tanknyi üzemanyagával autózott el Ausztriából egészen Dániáig, s vissza. Az összesen 2.006 kilométeres útra végül 2,21 literes átlagfogyasztás adódott 100 kilométerenként.

A Škoda Citigo CNG modellel most újabb gazdaságossági rekord felállítását tûzte ki célul az osztrák vezető, amely során a lehető legkevesebb földgázzal kíván elautózni Vicenzából Stockholmba. S hogy mi motivál valakit ilyen különleges rekordokban? „Azt szeretném megmutatni, hogy nemcsak ideális körülmények között és lezárt tesztpályán lehet egy-egy autó takarékos. A megfelelő közlekedéssel egy Škoda még akár télen is a szabvány szerinti átlagfogyasztása alatt használható” – hangsúlyozta Plattner.

A Citigo CNG változat bevezetését az importőr a hazai CNG kúthálózat fejlesztésétől teszi függővé.
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy külföldi kamionsofőrrel szemben, aki rossz irányba hajtott....
2024.07.23
Nézze meg a videót! ..
2024.07.23
A Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában – írja az economica.net a....
2024.07.23
Véget ért a négy napos száguldó cirkusz, kiemelt esemény nem történt a ringen. ..
2024.07.23
Három veszélyes esetet is mutatott az MKIF az autós szállítás témaköréből. Az egyik kiteregette a....
2024.07.23
Mesés összeget, 1,9 millió dollárt  (átszámítva 660 millió forint) kapott kártérítés gyanánt egy....
2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....