járműsport

2023 legszebb versenyautói

2023.04.15.

Erősen szubjektív témakör következik, ugyanakkor annyi gyönyörű versenyautó épült a 2023-as versenyszezonra, hogy érdemes kiemelni közülük néhányat.

Március közepe van, de a világ legnagyobb versenysorozatai már szinte mind elindultak. Ráadásul az Endurance Világbajnokságban egy új aranykorszak tanúi lehetünk, így nem véletlen, hogy legtöbb csemegét ez a kategória tartogatja idén az autóversenyzés kedvelőinek

Cadillac V Series.R

Kezdésnek máris itt a Cadillac V Series.R, ami hosszú idő után az első amerikai prototípus, amelyik teljes szezont fog futni a FIA WEC bajnokságban, ezáltal részt vesz majd a Le Mans-i 24 óráson is. Otthoni körülmények között eddig verhetetlennek számítottak az amerikai építésű prototípusok, ezért mindenki kíváncsi volt, hogy mire lennének képesek, ha azonos pályán, azonos körülmények között, összeeresztenék őket az európai autókkal. Egyébként nem csak külsőleg lett vad a Cadillac prototípusa: leginkább elképesztő hangjával hívta fel magára figyelmet, ami akkor a legkülönlegesebb, amikor villanyról váltáskor hirtelen beröffenti a V8-ast. Érdemes meghallgatni: https://www.youtube.com/shorts/81iPgBseZaY

Ferrari 499P

Aztán ott van a Ferrari LMH prototípusa, ami minden bizonnyal az új mezőny legdögösebb darabja – alig várom, hogy hogy fog kinézni az utcai homologizációs változat. Elképesztő, hogy az olaszok még egy ennyire élére vasalt, a hatékonyságra kihegyezett autót is képesek szépre rajzolni, ráadásul visszatért a Ferrari egykori vörös-sárga színkombinációja is. Úgy tűnik, hogy a koronavírus időszakából kifejezetten jól jött ki az olasz gyár, hiszen a pályaautózás két csúcskategóriájában is ott vannak egyszerre: a Forma-1-ben és a FIA WEC-ben. Mindkét autójuk lenyűgöző, utóbbi ráadásul úgy tűnik, hogy kellően gyors is, ugyanis a cikk írásakor már tudni, hogy megnyerték a szezon időmérőjét Sebringben, amire senki sem fogadott volna nagy összegben.

Chevrolet Camaro ZL1 - Garage 56 Project

Továbbra sem rugaszkodunk el a FIA WEC-től, és leginkább a Le Mans-i 24 órástól, ugyanis idén minden idők egyik legmenőbb szabadkártyás nevezését adták le a Garage 56 helyre. A legendás egynapos futamra ugyanis beneveznek egy NASCAR autót. Nem tréfa, egy valódi bárdolatlan V8 fogja bezengeni a La Sarthe környékét. Mindössze annyit módosítottak az autón, hogy valós fényszórókat szereltek be, illetve teleszórták aero elemekkel a kasznit, hogy a hosszú egyenesben is földön maradjon a V8 irgalmatlan ereje. Ha mindez nem lenne, három pilóta legenda fogja hajtani a gépet: Jenson Button, Jimmie Johnson és Mike Rockenfeller. Nem túlzás azt állítani, hogy már csak ezért a történelmi pillanatért is érdemes lenne ellátogatni idén Le Mans-ba.

Ford Puma Rally1 2023

Kicsit más vízekre evezve, vagyis inkább más talaj összetételre, muszáj megemlíteni a 2023-as Ford Puma Rally1-et is. Mindenki csalódottan fogadta, hogy a Hyundai, majd a Toyota sem módosította érdemben a dekorját a 2023-as WRC szezonra. Aztán jött az M-Sport, és a ralizás világa felbojdult. Noha nem idei fejlesztés a Puma Rally1, még mindig az egyik legszebb raliautó, amit valaha gyártottak, az idei kék dekor pedig elképesztően mutatós, pláne a Red Bull logóval vegyítve. Szerencsére sikerült egy igazi top pilótát is leszeződtetniük idénre Ott Tanak személyében, aki remélhetőleg végre kihozza a legtöbbet a crossover álcát viselő versenyautóból.

Ford Mustang V8 Supercars

Habár legtöbbször a belpiacos szedánokról szólt a V8 Supercars Ausztráliában, azért néha felbukkantak olyan különleges modellek, mint a Ford Mustang. Egy gond volt velük mindig, hogy egy hagyományos szedán vázára próbálták ráhúzni a Mustang sziluettet, ami így elvesztette jellegzetesen szép vonulatait. Idén azonban más a helyzet, az új S650-es Mustang-ból már gyári V8 Supercars versenyautó készül, amit előbb bemutattak, mint az utcai változatot. Nem véletlenül, hiszen elképesztően dögös lett az enyhe szélesítésekkel és a hatalmas hátsó szárnnyal. Már a fekete tesztalany is dögös volt, és a gyári fehér fényezés is jól áll neki, a legmutatósabb mégis a Monster dekorban lesz, amikor kezdetét veszi a szezon.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.20
A központi járási ügyészség közvetítői eljárás céljából felfüggesztette az eljárást azzal a....
2024.04.20
Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint márciusban 80 százalékkal nőtt az értékesítés 2023-....
2024.04.20
A TCR World Tour egyetlen magyar versenyzője az első helyről indulhat a szombati első futamon....
2024.04.20
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a ....
2024.04.20
Rendkívül izgalmasan alakul a rali-vb szezon második aszfaltos versenye, ugyanis még Ogier is....
2024.04.20
Megközelítette az 1500-at a hazánkban a tavaly eladott kínai autók száma és ebbe nem számoltuk bele....
2024.04.20
Azt gondolta, jó ötlet felmászni a méregdrága szupersportkocsira. ..
2024.04.20
A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok....
2024.04.20
Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel....
2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....