infláció

Elemzők: 1 százalék alá is csökkenhet az infláció

2013.09.05.

Makrogazdasági elemzők szerint egy százalékra, vagy akár annál alacsonyabbra is csökkenhet az infláció az őszre időzített újabb rezsicsökkentés nyomán.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára, az újabb rezsicsökkentés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba.
    

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a rezsicsökkentés hatására az infláció az év végére 1 százalékra, vagy akár az alá is fog csökkenni. Hozzátette: mivel a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelése miatt arra lehet számítani, hogy az év végén tovább fog gyorsulni a bérkiáramlás, e két hatás együtt akár 5-6 százalékos reálbér-növekedést idézhet elő az év utolsó hónapjaiban. Véleménye szerint mindezek alapján szinte biztosra vehető, hogy a fogyasztás növekedése is gyorsulni fog az év vége felé.
    

Az érintett cégekre nézve ugyanakkor negatív hatással lesz a szolgáltatási díjak újabb csökkentése, ennek hatására beruházások maradhatnak el az energiaszektorban, ahol már most is "padlón van" a beruházásállomány - vélekedett az elemző.
   

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint is 1 százalék alatti infláció alakulhat ki a jövő év elejére, ez azonban véleménye szerint csak átmeneti lesz. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentés mellett az alapvető élelmiszerek áfájának tervezett csökkentése is mérsékli az inflációt.
   

Az elemző ugyanakkor hiányolta az energiaszolgáltatás árának csökkentése mögül azokat a gazdaságossági számítások, amelyek megerősítenék, hogy mindez nem veszélyezteti a szektor stabilitását és működését. Kiemelte: olyan fontos szektorról van szó, amelyik befolyásolja sok más iparág működését is. Véleménye szerint az energiaszolgáltató cégek mindenképpen kárvallottjai lesznek az intézkedésnek, köztük olyan tőzsdei cégek is, mint a Magyar Telekom, amely nemrég jelent meg szolgáltatóként ezen a piacon.
    

Rogán Antal közölte azt is: a Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára. Ennek hiányában a kormánypárti frakció felhatalmazásával a kabinet beterjeszti javaslatát a parlament elé, amely még az idén dönteni fog róla. A frakcióvezető szavai szerint a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani.
    

Samu János ezzel kapcsolatban úgy vélekedett - utalva a kormány és a bankszövetség között a devizahitelekről folyó tárgyalásokra -, "nem lehetnek túl közel az álláspontok, ha ilyet mondott, és ilyen távoli időpontot fogalmazott meg a frakcióvezető".
    

Véleménye szerint még jó pár hónapig is eltarthat, amíg kiderül, hogy milyen formát fog ölteni a devizahitelesek megmentését szolgáló újabb akció.

MTI
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....