garancia

A kötelező szerviz elmulasztása garanciavesztéssel járhat

2013.11.20.

Új autó vásárlását követően a gyártó által nyújtott garancia szavatolja a szervizelés folytonosságát. Ezt a teljes körű jótállást azonban könnyen elveszíthetik azok, akik nincsenek tisztában a garancia pontos vonatkozásaival és feltételeivel.

Hazánkban is érvényes az EU azon szabályzata, mely szerint minden autóra 2 év teljes körű jótállást kell vállalniuk az autógyártóknak. Ez a minimum időtartam, de gyártónként ennél hosszabb, akár 7 éves garanciális idővel is találkozhatunk. Ma már a legtöbb márka kínál kiterjesztett garanciát is az általuk forgalmazott gépjárművekre, mely a minimálisan meghatározott 2 éven vagy a vállalt időszakon túl további 2 vagy 3, esetleg még több évvel hosszabbítja meg az alapgarancia idejét.

A LeasePlan Hungária Zrt., hazánk egyik vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata arra hívja fel az autótulajdonosok figyelmét, hogy a garanciaperiódus meghosszabbodása szigorításokat is eredményezett. Minden gépjárművezető számára ajánlott a garanciális feltételekben foglaltak tüzetes átolvasása, ugyanis a gyártók által kötelezően előírt, a szervizfüzetbe bejegyzett, esedékes kilométer vagy időpont alapú felülvizsgálattól való legkisebb – km vagy nap – eltérés („késve” szervizeltetés) garanciavesztést vonhat maga után.


Szervizben

– Flottakezelőként fontos feladatunk, hogy minél több terhet levegyünk ügyfeleink válláról, és megkönnyítsük számukra a gépjárművek üzemeltetését. Az autók használata során az üzembiztonság mellett az adminisztratív kötöttségek miatt is fontos odafigyelni az esedékes kötelező szerviz időpontokra. Amellett, hogy egy rendszeresen szervizelt és ellenőrzött gépkocsi a vezetők biztonságát és védelmét is szolgálja, elengedhetetlen feltétele a gyári jótállásnak is. A garanciális időszak lejárta után is érdemes ezt szem előtt tartani, hiszen a gyártó által előírt szervizelési periódusok nyomon követése elkerülhetővé teszi az ezek elmulasztására visszavezethető javítások költségeinek megfizetését is – mondja Dobos Attila, a LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója. „WebSzerviz szolgáltatásunkkal ügyfeleink egyszerűbben és gyorsabban intézhetik autójuk szervizeltetését. Ez lehetővé teszi, hogy a lehető legrövidebb idő alatt végeztessék el gépjárművükön a szükséges karbantartást, illetve javítást, amelynek folyamatát nyomon is követhetik az online felületen”.

A kötelező szervizek mellett a tulajdonosoknak más előírásokat is be kell tartaniuk, ha érvényesíteni szeretnék az autó garanciáját. A gyártók az „elhanyagolás” vagy a „gondatlanság” kategóriába sorolják például a nem megfelelő üzemanyagok használatát, az ebből fakadó meghibásodásokat pedig nem fedezi a garancia. A túl alacsony olajszint épp úgy súlyosan károsíthatja a motort, mint az adott gépkocsi-használati útmutatójában feltüntetett üzemanyagtípustól eltérő fajta használata. A rossz vagy nem megfelelőn – például túl sok bioetanollal – kevert benzin is a motor meghibásodásához vezethet.

Fontos megemlíteni, hogy 2010. június 1-jétől az Európai Bizottság rendeletének értelmében az autógyártók nem tehetik a garanciát függővé attól, hogy az olajcserét és az egyéb karbantartási, javítási munkákat hivatalos márkaszervizek végezték-e. Ugyanakkor ez a szabály nem korlátozza a hivatalos márkaszervizeknek azt a jogát, hogy a garanciális javításokat csak ők végezhessék el, hiszen ezek költségét a gyártó állja.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.02
A HangZóna mai vendége Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság....
2023.02.02
A mai napon megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál, melynek keretében az....
2023.02.02
Az amerikai Rivian céget a Tesla lehetséges kihívójának tartották. De a fiatal gyártó már régóta....
2023.02.02
Baleset történt az M1-esen, Hegyeshalomnál - írja a Katasztrófavédelem. Egy sávon halad a forgalom....
2023.02.02
Interjú Bartal Tamással, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárával. ..
2023.02.02
A Honda a mai sajtótájékoztató keretein belül ismertette hidrogénüzletágával kapcsolatos....
2023.02.02
A brit Shell olaj- és gázipari cég rekordnyereséggel zárta a 2022-es évet - derült ki a társaság....
2023.02.02
A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is....
2023.02.02
Ausztriát beborítja a hó. Az Osztrák Autóklub – ÖAMTC – felszólította az autósokat, hogy csak....
2023.02.02
Európa legnagyobb autókereskedői több autót adnak el évente, mint egész Magyarország teljes éves új....