ICDP

A legnagyobb független használtautó piaci szereplők Európában - Tudod ki a vetélytársad?

2016.09.01.

Az autóipari kutatásokkal foglalkozó ICDP nemzetközi szakmai szervezet legújabb anyagában azt fejtegeti, vajon a használtautó piac szereplői tudják-e, kik a versenytársaik? A beszámoló tartalmazza a használt autó piacon a legnagyobb független piaci szereplők legfőbb jellemzőit, különös figyelmet fordítva a kiskereskedelmi tevékenységre.

A kutatás négy piacot érintett: Franciaországot, Németországot, Olaszországot és az Egyesült Királyságot. Az anyag összegyűjti a legnagyobb független piaci szereplőkről szóló ismereteket. Azokét, akik szinte csodával határos módon a piaci részesedésüket és működésük hatékonyságát tekintve egyaránt egyre csak növekednek, valamint akik a legjelentősebb versenytársai a „franchise” kereskedőknek a használtautó üzletben.

A független használtautó piaci szereplők jellemzői és fejlődése más és más a különböző országok piacain. Annak érdekében, hogy az autóipar szereplői jobban megérthessék ezeknek a jellemzőknek a versenyre gyakorolt hatását, össze kell hasonlítanunk a teljesítménymutatókat (KPI) a legnagyobb független használt autó kiskereskedők és a tipikus franchise kereskedők között.

Új gazdára várva... (forrás: baypins.com)

Az ICDP anyaga tartalmazza:

  • Az átlagos profilját a legelső 10 független használt autó piaci szereplőnek az egyes piacokon.
  • Rangsort és a legelső 10 piaci szereplőnek a jellemzőit a négy főbb piacon.
  • Összehasonlítást a főbb KPI-k között a független kiskereskedők és a franchise kereskedők között.
  • Néhány rövid esettanulmányt a legmeghatározóbb független használtautó piaci szereplők kiválasztásáról Európa szerte.

A kutatócsoport négyrészes tájékoztató anyagából a már korábban közétett, "Használtautó trendek Európa főbb piacain: piac ismerettől a kiskereskedelmi stratégiáig” című dolgozza fel a legfrissebb használtautó piac trendeket az öreg kontinensen, bemutatva a legfőbb különbségeket a legnagyobb piacok között. A tíz piacvezető független szereplő üzleti modellje a használt autó piacon különböző. Míg néhányuk kiskereskedelem orientált, mások ötvözik a kiskereskedelmet a nagykereskedelemmel: tanulmányunkban ezeket mi kizártuk, és csak a nagykereskedelemre összpontosítottunk. Annak érdekében, hogy jobban megértsük az aktuális helyzetet, fontos volt a kutatásunk során ezeknek a piaci szereplőknek a legfőbb jellemzőinek összegzése a legnagyobb európai piacokon.

Tábla is hirdeti, hogy ELADÓ! (forrás: goliath.com)

Franciaországban, a legnagyobb használtautó értékesítők mind-mind különböző profillal rendelkeznek. Tekintve a legelső tízet, hetet közülük „ügynökként” lehet definiálni, akik egyesítik a majdnem új és használt autó kiskereskedelmet és hármat közülük használtautó nagykereskedőnek, akik mindamellett valamilyen formában kiskereskedelmi tevékenységet is folytatnak (direkt vagy franchise-on keresztül). Az „ügynökök” business modellje Franciaország piacának sajátossága, különösen a nagy piaci szereplőkre nézve, más országokban nem igazán fejlődött ki.

Németországban a legmeghatározóbb független használt autóértékesítők két típusba sorolhatók: a lízingelő és kölcsönző cégekre, amelyek menedzselik a direkt nemzetközi viszonteladói hálózatot és használtautók készleten tartását, erősen fókuszálva a nemzetközi beszerzésre. Az első típusú üzleti modell már egy jól bevált módszer a német piacon, köszönhetően a lízingelési és kölcsönzési szokásoknak. Ezeket egyébként később más európai piacon is alkalmazták. A nagy használt autó készletek más piacokon is előfordulnak, de a nemzetközi beszerzés ily módú erőteljes fontossága, az tipikusan a német piaci szereplőknek a jellemzője, akik úgy szint meghatározó stratégiai pozíciót töltenek be Közép-Európában.

Olaszországban, a legfőbb piaci szereplők, nagy általánosságban, meghatározó nagykereskedelmi tevékenységet is folytatnak, amelyek főképp rövid és hosszú távú autókölcsönzésre értendők, s amíg az import/export tevékenység csak néhány piaci szereplőre korlátozódik. Csak egy piaci szereplőnek rendelkezik országos lefedettséggel, amíg a kisebbek a legelső 10-ben, főleg a kiskereskedelmi businessre fektetik a hangsúlyt és értékesítési rátájuk 2000-3000 darab közé esik (amely sokkal kevesebb, mint a legnagyobb franchise értékesítőké).

Jobb egy gondos gazdinál, mint a napon szikkadni... (forrás: sanleandhonda.com)

Végül, az Egyesült Királyságban, a használtautó telepek elsősorban kiskereskedők, ugyanakkor sokkal kiterjedtebbek, mint a legnagyobb független piaci szereplők más piacokon. A piacvezető ötösfogatból ketten az új, vagy alig futott nagy értékű autókra fektetik a hangsúlyt, míg a másik három öregebb, kisebb értékű autókra. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a digitális csatornákra, illetve a fizikai értékesítési műveletekre, amelyeket magas szintű professzionalizmussal menedzselnek, és gyakran magasabb, mint a nagy független kiskereskedők az egyéb piacokon.

Cikkünket a második részben a piacok további szempontok szerinti elemzésével folytatjuk.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.25
Amióta van automobil, azóta versenyeznek és túráznak vele. Néhány klasszikusról már korábban....
2022.09.25
Az elektromos Hummer iránti hatalmas kereslet lekötötte a cég minden termelő kapacitását, ezért úgy....
2022.09.25
Az elektromos autók megoldást jelentenek a téli energiahiányra? Az Egyesült Államokban egy orvos a....
2022.09.25
A hármas karambol a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 60-as kilométernél - írja a....
2022.09.25
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság....
2022.09.25
Szegényebb lett az autók világa, mióta eltűnt megannyi patinás márka. Nemrég feltámadt az MG, de....
2022.09.25
Kontinensbajnoki címét megvédve negyedszer lett Európa-bajnok vasárnap Kiss Norbert, a Révész....
2022.09.25
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hány lóerős? ..
2022.09.25
A tűzeset a főváros felé vezető oldalon történt - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.09.25
Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg - közölte a Technológiai és....