MABISZ

MABISZ-elnök: Elveszett évtizedről beszélhetünk

2013.10.09.

A jogalkotó fogadókész a biztosítási piac javaslataira, ami az adószabályok és kedvezmények területét illeti, illetve a folyamatos párbeszédre is – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) IV. Nemzetközi Biztosítási Konferenciáján kedden. Pandurics Anett, a szövetség elnöke elmondta: a biztosítási piacnak nagy szüksége van az állami ösztönzésre, és arra, hogy a szabályozás ne sújtsa tovább negatív diszkriminációval a biztosításokat a nyugdíjcélú előtakarékosság piacán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitóelőadásában arról beszélt, hogy a kormány fogadókész a biztosítási piac azon javaslataira, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést. Mint elmondta: ezen a területen is az olyan törekvéseket kell támogatni, amelyek a gazdasági növekedést az 1-2 százalékos szintnél nagyobb mértékben tudják ösztönözni. Varga Mihály kiemelte, hogy a kormányzatnak meg kell találnia a pénzügyi szektorral az összhangot és a kompromisszumot a tartós növekedés érdekében.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy 2013 trendforduló a kormány gazdaságpolitikájában, a konszolidáció évei lezárulhatnak, és elindulhat a növekedés. Jövőre 2 százalékos lehet a gazdasági növekedés, tartható lesz a 3 százalék alatti államháztartási hiánycél, az infláció mértékét pedig 2,4 százalékosra várják. Végezetül hozzátette: a háztartások megtakarításaival kiemelten számol a kormány, a fogyasztás is bővülhet, ami a pénzügyi szolgáltatások iránti kereslet bővülését generálhatja.

Pandurics Anett a MABISZ elnöke arra a kérdésre kereste a választ előadásában, hogy miért különösen fontos a biztosítók szerepe a magyar gazdaságban. Mint elmondta: az ágazat szereplői közel 12 millió szerződést kezelnek, mintegy 40 ezer embernek adnak munkát, 2012-ben több mint 100 milliárd forint összegű adót fizettek be az államkasszába. Könyveikben 1000 milliárd forintot meghaladó összegű államkötvényt tartanak nyilván, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi stabilizáló funkciójukat.

„Elveszett évtizedről beszélhetünk, ami nem írható kizárólag a válság számlájára” – foglalta össze a 2008 óta reálértéken folyamatosan zsugorodó piac adatait a MABISZ elnöke.

Az idei év egyetlen pozitív eredménye, hogy az első félévben 5%-kal nőtt a piac, ez azonban nem valós trendforduló, mivel a növekedés az egyszeri díjas életbiztosítások növekedésének volt köszönhető.

Pandurics Anett a nemzetgazdasági miniszter szavaira reagálva elmondta, hogy a gazdasági növekedéshez a biztosítók jelentősen hozzá tudnak járulni, a szabályozói környezet azonban nem minden tekintetben támogatja a szektort. Holott, a gazdaság egészséges növekedésében egyértelmű a célazonosság a kormánnyal, hiszen a GDP-növekedés és a biztosítási piac növekedése erős korrelációt mutat. A biztosítási szektor azonban a GDP-növekedéshez képest is alulteljesít 2008 óta. „Meg kell találni azt az utat, hogy miként tudunk ismét növekedési pályára lépni. A biztosítások teret vesztettek más szektorokhoz képest, erre utal, hogy az életbiztosítások aránya csökkent a háztartások pénzügyi megtakarításain belül.” – tette hozzá a MABISZ elnöke.  

A konferencia záróelőadásában Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke arról beszélt, hogy a jegybank közelmúltbeli átalakulásának nyomán olyan új eszközök és kibővült hatáskör áll a rendelkezésükre, amelyek lehetőséget teremtenek a hatékonyabb működésre és a pénzügyi szektor szereplőivel való szorosabb együttműködésre.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
Baleset miatt lezárták a 47-es utat a 180-as kilométernél, a Csongrád-Csanád vármegyei Székkutas....
2024.07.25
Arról híres a Lanzante cég, hogy régi Forma-1-es motorokat raknak ikonikus sportautókba, majd....
2024.07.24
- Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte....
2024.07.24
Az olimpia évében Párizs helyett Nizzában volt a Tour de France befutója. ..
2024.07.24
A használtautó vásárlás pszichológiája ..
2024.07.24
- Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41....
2024.07.24
Van, ahol már működik az új rendszer.   ..
2024.07.24
A debreceni BMW gyár munkatársai idén a Campus Fesztivál legnagyobb közösségi terén várnak....
2024.07.24
A hárommotoros hajtáslánc 1341 lóerőt képes küldeni az autó kerekeire.  ..
2024.07.24
- Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged....