közlekedésbiztonság

Önvezetést a járművezető képzésbe!

2022.03.30.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyság lakossága még nem áll készen az autonóm járművekre, ezért fokozni kell a szemléletformálást.

Az Egyesült Királyság legnagyobb független közúti közlekedésbiztonsági önkéntes szervezete, az IAM RoadSmart egy nemrég elvégzett kutatás eredményei alapján arra mutatott rá, hogy a sofőrök többsége valójában nem hajlandó levenni a kezét a kormányról, annak ellenére, hogy az autonóm járművek technológiája hatalmas lehetőséget rejt a közúti közlekedésbiztonság javítása terén.

A szervezet Közlekedésbiztonsági Kultúra éves jelentésében publikált kutatásazt vizsgálta, hogyan változik idővel a járművezetők hozzáállása a kulcsfontosságú közúti közlekedésbiztonsági kérdésekhez. E szerint a járművezetők 59%-a egyetért azzal, hogy a járművek egyre fejlődő önvezető képessége komoly kockázatot jelent a személyes biztonságra. A vélemények életkoronként nem, de nemenként számottevő eltérést mutatnak: a nők 67%-a jelölte válaszában veszélyesnek az önvezető járműveket.

Az önvezető járművek technológiai adottságaiknak köszönhetően drasztikusan csökkenthetik a közúti közlekedési balesetek számát az Egyesült Királyság útjain, ehhez azonban elengedhetetlen ezen rendszerek megfelelő használata. Ez pedig a gépjárművezető képzés módszertanának továbbfejlesztésével, és célzott marketingkampányokkal érhető el, amelyek segítenek az autósoknak megérteni a technológia képességeit és korlátait.

Fontos, hogy a gépjárművezető képzésben is megjelenjen az önvezetés technológiai háttere (kép: Traffic Technology Today)Neil Greig, az IAM RoadSmart politikáért és kutatásért felelős igazgatója így nyilatkozott: „Talán a félretájékoztatás és a túl sok technikai szakzsargon miatt a közvélemény még nem bízik a technológia vívmányaiban. A mi feladatunk, hogy hiteles információkkal győzzük meg az embereket arról, hogyaz önvezetés megfelelően alkalmazva képes csökkenteni a brit utakon előforduló ütközések számát. A bizalom erősítése érdekében azt a javaslatot tesszük, hogy az önvezetés technológiáját emeljék be be az Egyesült Királyság gépjárművezető képzési rendszerébe. Ezzel lehetőséget adnánk az autósoknak, hogy megismerjék a fejlett rendszerek működését, és így csökkenjen az ezekkel szemben támasztott ellenérzésük. Emellett a járművezetőkben azt is tudatosítani kell, hogy az önvezetéssel kapcsolatos túlzott bizalom sem jó, így tulajdonképpen egy egészséges egyensúlyra kell törekednünk a szemléletformálás során.”

Az IAM RoadSmart oktatási módszertanra vonatkozó javaslatát indokolja az is, hogy az Egyesült Királyság zöld utat adott az önvezetésnek az autópályákon. A legfrissebb szakmai előrejelzések szerint 2030-ig tíz járműből legalább egy képes lesz önvezetésre.

A szakember hozzátette: „Mivel Nagy-Britannia elsőként támogatja az autonóm járművek térhódítását, csupán idő kérdése, hogy az autonóm járművek mikor lesznek nagyon gyakori résztvevői a szigetország közútjainak. Ez még inkább felerősíti az oktatásra vonatkozó felhívásunk fontosságát, hiszen mindannyiunk közös célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyük Nagy-Britannia útjait.”Az IAM Roadsmart-ról

Az IAM RoadSmart járművezetőket és versenyzőket készít fel magas színvonalon a biztonságos közlekedésre. Népszerű tanfolyamaik mellett tanácsadással foglalkoznak, továbbá közlekedésbiztonsági kutatásokat végeznek a járművezetők és a motorosok viselkedésével kapcsolatban. Ez fontos része tevékenységünknek, mivel a mai járművezetők számára fontos közúti biztonsági kérdések figyelemmel kísérése és magyarázata segít a szemléletformálásban.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

forrás és kép: Traffic Technology Today

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
Modellfrissítést kapott a cseh gyártó legnépszerűbb modellje, a külső mellett a belső sem maradt....
2024.02.23
Az MG Motor Hungary alig ünnepelte meg első születésnapját Magyarországon, máris újabb mérföldkőhöz....
2024.02.23
A heves havazás fennakadásokat és forgalmi dugókat okoz Tirol útjain – írja az osztrák....
2024.02.23
Már hivatalos képeken látható a BYD prémium almárkájának karcsú szedánja, ami döbbenetesen erős....
2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....